fbpx

Noel från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 16 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den norska kronan tycks befinna sig i ett fritt fall efter förra veckans superstora tapp mot såväl dollarn som euron. Onsdagen var en särskilt dramatisk dag, då valutan föll från 10,50 NOK på en amerikansk dollar till 11, 50 NOK per USD på endast några få timmar. Det var emellertid inte slut där för den intensiva valutahandel som skett med norska kronor på slutet. På torsdag förmiddag låg nämligen priset för en dollar på 12,09 norska kronor – och det monumentala tappet blev därmed valutans största i modern tid. Oroväckande förstås, men kanske inte helt otroligt eller oväntat ändå. Med tanke vad som händer i världen förefaller det bara ha varit en tidsfråga innan den pågående ekonomiska härdsmältan skulle drabba även Norge – i synnerhet om man ser till vad som hänt med oljepriserna de senaste veckorna. Det svarta guldet prövas hårt och så även de stora produktionsländerna, med ett pågående priskrig som naturligtvis skapar ringar på vattnet hela vägen från gulfen till nordligaste Norge.

Tappat drygt 30% på 3 månader

Första kvartalet på 2020 har till följd av Coronapandemin präglats av osäkerhet, oro och mer eller mindre panik runt om i världen – inte minst på de finansiella marknaderna. Norska kronans kollaps blev ytterligare en i mängden av den senaste tidens blytunga rubriker, och med tanke på att valutan började svaja rejält redan under hösten 2019 – blev förra veckans dramatiska fall kanske extra kännbart. Fjolårets upptrappade globala oljekonflikt med USA i spetsen, fick förstås konsekvenser även för den norska kronan och i oktober 2019 nådde valutan vad som då var en rekordlåg nivå mot euron och dollarn. Föga visste man då hur illa det skulle komma att bli nu. Som tur är så tror i alla fall fler att utsikterna för valutahandel med NOK är bättre framöver.

I normala fall skulle en försvagad norsk krona förvisso innebära avsevärt mycket dyrare importkostnader för norska företag – och således dyrare priser för norska konsumenter – men samtidigt skulle norrmännen också få fler kronor för varje vara de i sin tur exporterade, vilket skulle jämna ut vågskålarna i fråga om slutpriser för konsumenter. På grund av Corona är nu så inte fallet. Läget utomlands är allt annat än stabilt, och i takt med att fler och fler länder sluter sig och stänger sina gränser – krymper också möjligheterna för varuexporter kraftigt. Konsekvenserna av en kollapsad valuta, dyrare import och i princip obefintlig export, blir högst kännbara för både Norge som land och för den enskilde individen. Priser som plötsligt ökar med hela 30-40% är inte längre ett mardrömsscenario, utan den krassa verkligheten för våra kära grannar. Oroväckande kan tyckas, med tanke på att vi själva inte kan skryta med en valuta som går som tåget precis. Och visst har det sett dystert ut för den svenska kronan under en längre tid, men jämfört med Norge finns det under rådande omständigheter en viktig skillnad att komma ihåg – oljan. De extremt svaga oljepriserna gör förstås Norges ekonomi extra sårbar just nu, medan Sverige snarare gynnas av det med lägre bensinpriser som följd. Med det sagt, är olja dock alltid olja. Det må vara skakigt i ekonomin för flera av världens oljeproducerande länder just nu, men det får nog ses som högst osannolikt att marknaden och priserna inte skulle återhämta sig när hela den här virusstormen har bedarrat. Passa på att smida medan järnet är varmt och investera i olja nu – vi rekommenderar nya plattformen NSBroker som erbjuder handel med olja till låga spreads!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla NOK med Sveriges snabbaste valutamäklare 2020. Kom igång på under 1 minut med BankID!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Norges bank logo

Den norska centralbanken flaggar för åtgärder

Desperata tider kräver desperata åtgärder, som det brukar heta. Efter förra veckans rekordtapp gick norska centralbanken ut med att det eventuellt kan bli aktuellt med stödköp av norska kronor, i syfte att försöka stabilisera situationen. Huruvida det klassas som en desperat åtgärd eller inte låter vi på Valutahandel vara osagt, men klart står åtminstone att det i sådana fall skulle bli första gången på över två decennier som Norges centralbank gör ett ingripande på valutamarknaden.

Utöver det har man också sänkt styrräntan kraftigt vid två tillfällen på bara en vecka – från 1,5% till 0,25% – med motiveringen att Norges ekonomi befinner sig i ett nödläge. Värt att nämna kan vara att man under fjolåret istället höjde räntan vid ett flertal tillfällen, i försök att förhindra den försvagning av kronan som redan pågick och istället stärka upp den. Tror du att centralbanken ingriper och får kronan ner mot 10 mot Euron istället för 13? Eller kommer norska kronan gå mot 15 mot Euron istället? Du kan handla NOK på Skilling!

Valutatrading med 4 skärmar

Rusning bland valutahandlare

Det som sker med norska kronan bidrar förstås till ökad aktivitet på världens mäklarsajter för forex trading. Den skandinaviska plattformen Skilling rapporterar bl a att antalet aktiva traders skjutit i höjden rejält och ökat med så mycket som flera hundra procent på bara några dagar. Föga förvånande är det förstås norska kronor som är föremål för mångas handel, där kursen alltså har sjunkit med flera procent mot såväl EUR och USD, som CAD och även den svenska kronan. Kanske har du länge haft siktet inställt på NOK men inväntat en bättre kurs? I sådana fall kan du sluta vänta – tiden att handla är definitivt nu. Pröva Skilling redan idag – med möjlighet att handla NOK mot ett flertal stora valutor!

Skilling logo

Var kan man handla norska kronor?

Det finns givetvis fullt av sajter som erbjuder handel med norska kronor mot SEK, EUR och USD. Den mest seriösa sajten som också har flest valutapar mot norska kronan är det skandinaviska bolaget Skilling, där Optimizer Invest är största ägare. Det finns hela 9 stycken olika valutapar med norska kronan att välja bland, såsom EUR/NOK, USD/NOK, GBP/NOK, NOK/SEK, NOK/DKK, CAD/NOK, CHF/NOK, AUD/NOK och NOK/JPY. Skilling Group har en norsk VD, André Lavold, som vi intervjuat tidigare. Det som är bra med Skilling är att spreaden är otroligt låg och du får avslut direkt, ofta på 0.01 sekunder. Läs vår utförliga recension av Skilling här. Alternativt, om du vill börja handla norska kronor nugör det på Skilling!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sveriges snabbaste valutamäklare 2020. Proffsig, enkel och lättanvänd!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Avslutningsvis kan nämnas att den norska kronans ras även har gjort att den numera är svagare än vår svenska valuta – något som inte hänt på flera år och som definitivt inte hör till vanligheterna. En norsk krona handlas i skrivande stund för 0,88 SEK, och plötsligt har vårt tidigare så svindyra grannland faktiskt blivit lite billigare för oss svenskar. Kanske ett semesteralternativ värt att fundera över när pandemin är över och livet förhoppningsvis kan börja återgå till det normala. Mer eller mindre iallafall.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.