fbpx

Tess från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 25 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Svensken har gått och blivit en riktig fattiglapp ur ett internationellt perspektiv. Sedan 2012 har Euron blivit cirka 35 % dyrare. Dollarn har sedan 2008 stigit med typ 80 % och sedan 1975 rör det sig om differenser på ännu mer. Det förefaller ganska tydligt i vissa avseende att trenden för den svenska kronan är nedåt! Så vad göra – ska vi kasta vår krona överbord och ansluta oss till gemenskapen i Euroland? Kommer det bli bättre?

Innan man får fullständig panik över den rådande situationen med den svenska kronan här och nu så kan det kanske behövas ett perspektiv på vad som skrivits i ingressen ovan. För 2001 var dollarn lika dyr som den är idag, den kostade då som mest ca 10,90. Och vad gäller Euron så stod den högre under finanskrisen än vad den gör idag, ca 11,80. Det betyder ju att Euron faktiskt står lägre idag än vad den gjorde 2009! Får vi någonsin det perspektivet från media?

Är vi nära en extrempunkt för kronan?

Valutamarknaden tenderar att röra sig från extrempunkt till extrem punkt. Finanskrisen 2007 – 2009 var verkligen en extraordinär händelse helt utan motstycke sedan dess. Och vad gäller tiden före får vi nog så vitt jag begriper backa till 1929 – 1932 för att hitta något som vi kan anse i paritet eller som var värre. Efter förstärkningen av Euro och Dollar i samband med finanskrisen kollapsade dessa valutor för att noterna lågpunkter – för dollarn ca 5,90 och för Euron ca 8 kr. Jag brukar säga att rätt pris är någonting som marknaden passerar på sin resa från den ena extrempunkten till den andra.

Sedan lågpunkterna efter det att finanskrisen lugnat ned sig så har både dollar och Euro stigit ganska mycket men utan att det verkar handla om någon större panik, utan det förefaller vara drivet av generella flöden bort från kronan. Det har pågått ganska länge nu och det är klart att frustrationen för en del växer sig starkare och starkare ju längre och ju mer kronan tappar i värde. Frustrationen verkar nu vara så långtgående att man i varje fall från vissa politiska håll vill kasta den svenska kronan överbord, just när det råder ökad volatilitet på aktie och valutamarknaden.

Ser ett mönster efter 25 år

Jag som nu har intresserat mig för finansiella marknader i mer än 25 år har ju så klart sedan länge sett ett mönster – det mönstret är att media, politiker, myndigheter och i många fall investerare generellt (lång ifrån alla och säkert inte du) verkar helt sakna förmåga att se att trenden och skeenden inte består evinnerligen. Jag vill påstå att alla mer eller mindre – folk i allmänhet, politiker, bankexperter och Stefan Ingves med flera sagt ända intill dess att det sedan ett tag var ett faktum – “räntorna kommer att förbli låga under överskådlig framtid”.

Själv har jag ju förstått att de alla har haft fel, kanske inte kunnat veta när det skulle visa sig men att det bara var en tidsfråga. Nu står vi här med rasande inflation och boräntor som stigit ett par 100 % sedan den goda tiden. Slutsatsen är att tids nog ändrar sig förutsättningarna av någon anledning, tids nog har alla bedömare fel och tids nog vänder de på sin inställning och propagerar ett annat narrativ. Lyssna inte för mycket på de här lirarna, deras prediktiva förmåga är förmodligen inte bättre än din egen – i varje fall inte den som uttrycks offentligt. Det finns ju lite olika kategorier av tyckare och troende, de som faktiskt kan något om ekonomi och de som inte kan någonting alls. Mönstret är också att man retrospektivt kan se att frustrationen och paniken tilltar vid extrempunkter – det här borde ju kunna användas till ens fördel om man är lite lyhörd.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Kommer kronan vända nu? Prova trading med EUR mot SEK hos Skilling, en valutamäklare grundad av Skandinaver.

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Vad finns att vinna på ett eurosamarbete?

I övrigt kan man ju fundera på vad det finns att vinna på ett eurosamarbete ställt mot att stå utanför. En solklar nackdel med att stå utanför är att svensk exportindustri inte tvingas att genomföra strukturella reformer för att öka på sin konkurrenskraft när valutan fungerar som en stimulator vid ekonomiskt tuffa tider. Detta gäller så klart även politiker som inte behöver tänka så där väldigt mycket på ekonomiska konsekvenser givet samma effekt. Gör vi bort oss eller väntar med förändring så kommer en försvagning av valutan att rädda oss – detta förstår så klart inte de flesta politiker men det blir i varje fall effekten på kort sikt. Problemet med att inte genomföra reformer som är bra för ekonomin på sikt, vare sig det är politiska eller reformer och utveckling för industrin är ju att vårt välstånd försvagas över tid. Hade man varit med i Euron hade man tvingats göra reformer, problemet med det är dock att reformer kanske behöver göras så hastigt och vara så dyra att man inte hinner med och därmed så cementeras en kris och blir strukturell utan att man egentligen fått en andra chans. Det finns liksom inte utrymme att misslyckas på samma sätt. Utöver ovan så finns det så klart många andra argument både för och emot!

Skeptisk mot att Sverige bör ansluta sig till EUR

Jag förhåller mig personligen i grunden skeptisk till att Sverige ska ansluta sig till Euron, men det bygger ju på att svenska politiker skärper sig och tänker till lite kring de större beslut som fattas för den försvagning vi sett sedan 2012 är inget enastående betyg vid en första anblick men skulle ju kunna förklaras av helt andra orsaker också – en sådan skulle till exempel kunna vara att marknaden känt av ett ökande hot kring säkerhetsläget vilket över en längre tid prisats in. Alliansfritt med ett nedmonterat försvar är kanske inte de bästa förutsättningarna för förtroendet för ett lands valuta – och när förtroendet går ned sjunker valutan. Det kan så klart finnas helt andra anledningar till det hela.

Rejält negativa realräntor i Sverige

Om kronan nu är vid en extrem punkt, toppar typ nu om ett halvår eller ett år så finns det massor av saker som kan hända för att så ska ske. Ett problem är till exempel de extremt negativa realräntorna i Sverige. Det är ju helt värdelöst att ha kontanter/pengar på banken i Sverige idag – köpkraften minskar ju med 10 % på årsbasis som läget är nu. Är realräntorna låga behöver kapitalet fly dit det får avkastning, gärna real-avkastning. Man kan ju helt logiskt tänka sig att Centralbankernas agerande framöver blir helt avgörande, vem är mest hökaktig framöver och vem har möjlighet att vara det? Hur utvecklas olika länders och valutaområdens ekonomier? I Sverige minskade ekonomin under q4 med nästan 1 procentenhet jämfört med föregående kvartal men har likväl växt med nästan samma procentsats jämfört med q4 2021. I Euro-zonen hankade man sig precis över nolltillväxt i q4 och på årsbasis förefaller ekonomierna där växt mer än den svenska och i USA ser det väl bättre ut än både i Sverige och i Euro-land. Så funderar man kring de fundamentala faktorerna så är det förmodligen fortsatt motiverat med svagare krona, vi får se. Däremot kan vi vara helt säkra på en sak – förutsättningarna kommer att förändras och därmed är en starkare krona bara en tidsfråga…

Och framförallt, fatta inte drastiska och stora beslut vid extrempunkter i marknaden!

Graf: EURSEK

Graf: USDSEK


 

 

 


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.