fbpx

Markus från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren NS Broker för 37 minuter sedan.

» Prova NS Broker du med.
61% av NSFX Limited's retail kunder förlorat pengar när de har handlar CFDer.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Igår kom besked från både amerikanska Fed, Norges Bank och Bank of England att man ytterligare höjer sina respektive styrräntor för att få bukt med den fortsatt stigande inflationen. Fler höjningar är också sannolikt att vänta innan året är slut, trots den överhängande risken för en kommande recession.

Trots både upprepade och kraftiga räntehöjningar under framförallt andra halvan av 2022, fortsätter inflationen att klättra uppåt i många västländer. På flera håll har årssnittet passerat 10%, och oron är stor över hur utvecklingen effektivt ska kunna stävjas samtidigt som konsekvenserna av en trolig recession ska kunna dämpas så gott det går.

Under gårdagen meddelade centralbankerna i både USA, Norge och Storbritannien att man höjer räntan ytterligare ett snäpp till – med 75 punkter för USA och Storbritanniens del, och med 25 punkter i Norge. Alla tre gav också tydliga besked om att fler höjningar sannolikt kommer att komma innan 2022 är slut. Budskapet är att det först kommer bli ännu lite värre, innan det till slut vänder mot det bättre.

USA trippelhöjer för fjärde gången i år

Amerikanska centralbanken tog tidigt under året täten med räntehöjningar och har med gårdagens senaste höjning gjort inte mindre än fyra tripplehöjningar sedan i maj. Fed har under de gångna månaderna varit mycket tydliga med att man kommer att vidhålla en aggressiv räntestrategi i syfte att få bukt med den höga inflationen i landet. Efter sommaren började åtstramningarna så smått att få effekt och inflationen backade marginellt. Chefen för centralbanken, Jerome Powell, har emellertid klargjort att fler höjningar kommer att komma tills dess att man kan se en varaktig återgång, och den amerikanska ekonomin börjar stabiliseras.

I dagsläget, efter höjningen igår, ligger den amerikanska styrräntan på 3,75% – vilken är den högsta nivån sedan 2008. En räntenivå på 5% eller strax över är inte utesluten.

Givet den amerikanska ekonomins inverkan på den globala ekonomin, skapar räntepolitiken ringar på vattnet som når långt utanför den egna landsgränsen. Hur Fed agerar sätter i mångt och mycket tonen för andra centralbanker också behöver agera. USA:s ränteläge påverkar till exempel våra svenska boräntor.

Ur ett valutahandelsperspektiv har de fyra trippelhöjningarna i USA lett till en rejäl skjuts uppåt för den amerikanska dollarn. Valutan har stärkts rejält under året mot såväl GBP och EUR som SEK och de flesta andra valutor. Om ytterligare räntehöjningar sannolikt är att vänta, kan valutahandel med USD även framgent vara fördelaktigt.

Prova valutahandel hos en svensk toppmäklare – bli kund hos Skilling här!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valutahandel säkert, prisvärt och med grymma villkor. Prova Skilling redan idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Storbritannien höjer med 0,75 procentenheter trots varning om en väntande 2 års-recession

Hitom Atlanten kokar ekonomin ännu lite mer än i USA. Jämte den amerikanska räntehöjningen igår meddelade även Storbritannien att man höjer styrräntan med 0,75 procentenheter – vilket är den högsta höjningen i landet sedan 1989. Med höjningen har räntan nu gått från 2,25% till 3,00%. Senast nivån var så hög var i samband med den globala finanskrisen 2008.

Trippelhöjningen motiveras, liksom den i USA, med att man snabbt behöver få bukt med den höga inflationen, vilken i dagsläget har passerat 10%. Samtidigt bidrar åtgärden till ökad oro för britternas ekonomi, med betydligt dyrare huslån jämte högre levnadskostnader överlag. Framförallt på grund av dyrare energipriser samt högre priser på mat.

Bank of England gör i samband med höjningen klart att räntan helst inte bör stiga över 5%. Man meddelar också att landet sannolikt står inför en recession som beräknas vara i omkring två år, och att vägen närmast framåt är en snäv balansgång mellan att få ned inflationen och samtidigt förhindra en alltför djup nedgång.

GBP har de senaste dagarna fortsatt att tappa mot USD, men efter bägge ländernas räntehöjning igår ses en mycket marginell stabilisering för pundet. I skrivande stund ligger kursen för GBP/USD på 1,12.

Även Norge höjer – om än med mindre än USA och Storbritannien

Torsdagen gick synnerligen i räntehöjningarna tecken då även Norges Bank meddelade ytterligare en höjning. En mindre saftig än i USA och Storbritannien, men likväl en höjning. Från och med igår höjdes den norska styrräntan med 0,25% och ligger nu på 2,50%.

Även här flaggar man för att det inte var sista gången räntan går upp under 2022, utan att ytterligare höjningar troligen kommer i december. Senaste statistiken i landet visade på en inflation på 6,8%. Betydligt lägre än i flera andra länder alltså, men likväl långt över målet på 2%.

Sannolikt att räntorna höjs mer än förväntat

Trenden med stigande inflation ses över hela västvärlden – såväl i Europa som i både Nord- och Sydamerika. Detta trots att många länder gjort multipla höjningar av räntan under 2022. I Sydamerika, där många länder redan från början haft ett sämre ekonomiskt utgångsläge än USA och Europa, har massiva räntehöjningar genomförts i bland annat Argentina. Landets senaste höjning gjordes i slutet av september med 5,50% – och landade därmed räntan på nuvarande 75%. I Brasilien ligger den just nu på 13,75% och i Chile på 11,25%.

Givet läget är prognosen framgent bland de flesta experter att fler höjningar är att vänta, och att många länder kommer att ha en högre styrränta än vad man först anat, innan man så småningom börjar sänka den igen.

Japan kämpar med det motsatta – ingen inflation och tuffa tider för JPY

Valutahandel har tidigare rapporterat om hur den japanska centralbanken genomfört massiva stödköp av den egna valutan i syfte att höja värdet på den. Här, i landet som haft negativ ränta i tre decennier, är situationen helt den motsatta jämfört med i väst. Inflationen är alldeles för låg, tillväxten negativ och värdet på den japanska yenen hårt pressat. Givet läget har några räntehöjningar inte varit nödvändiga utan man håller fortsatt nivån på 0,10%. En strategi som emellertid har lett till en kraftig försvagning av en japanska valutan. En USD ger i dagsläget nästan 148 JPY.

Valutahandel i räntehöjnigarnas spår

Fortsatt hög inflation i västvärlden, med nya räntehöjningar i både USA, Storbritannien och Norge (och fler att vänta i andra länder) och samtidigt en omvänd situation i Japan skapar intressanta tillfällen i valutahandel. JPY är historiskt svag, trots stödköp av BoJ, och dollarn går fortsatt starkt med både högre ränta och status av en safe haven-tillgång som lockar i oroliga tider.

Huruvida Storbritanniens räntehöjning lyckas stärka den allt svagare GBP-kursen mot dollarn, återstår att se. Detsamma gäller för EUR, SEK och andra valutor som tappat i dollarns framfart. Många spår att USD, delvis på grund av att USA inte påverkas av energikrisen i Europa, kommer gå fortsatt starkt ett tag till.

Hur tänker du i din valutahandel närmaste tiden? Tar du korta eller långa positioner och i vilka par?

Betyg: 9.3/10
Minsta insättning: 1725 kr
Beskrivning: Stort utbud av premiumtillgångar och riktigt bra villkor. Prova valutahandel hos IC Markets!

Riskvarning: 74.32% av alla traders förlorar pengar hos denna IC Markets EU (LTD) med CFDer.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.