fbpx

Greger från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 29 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Intresset för att äga krypto sköt ordentligt i höjden under 2021. Nu visar en ny undersökning att så många som hälften av alla de som äger innehav idag gjorde sina allra första investeringar så sent som i fjol – framförallt som reaktion på stigande inflation och lägre värde för flera nationella fiatvalutor.

Att kryptovalutor blev hetare än hetast förra året är vid det här laget ingen nyhet – men först nu finns statistik som svart på vitt visar precis hur populärt det blev att investera i krypto under 2021. Amerikanska kryptoplattformen Gemini publicerade nyligen en undersökning i vilken 30 000 personer från 20 olika länder i Nordamerika, Latinamerika samt Asien och Stilla havsområdet tillfrågats om sina investeringar i kryptovalutor. Resultatet visade att betydligt fler än väntat är helt nya ägare som aldrig tidigare haft tillgångar i virtuella valutor.

Nästan hälften av alla kryptoägare är förstagångsköpare

Geminis undersökning visar att nästan 50% av alla de som deltog i undersökningen och som har innehav i en eller flera kryptovalutor, gjorde sina första investeringar under 2021. Med tanke på att marknaden vid det här laget funnits i tio år, är det en ganska häpnadsväckande siffra.

Bakom den plötsliga rusningen efter kryptoinvesteringar ligger framförallt en ostadig världsekonomi med stigande inflation och knackig valutakursutveckling för många av de länder som var representerade i undersökningen. Virtuella decentraliserade tillgångar står utanför politisk kontroll och påverkan och kan därmed fungera som ett bra skydd mot inflation. Således har ett ökat intresse varit väntat i kölvattnet av de ekonomiska konsekvenser som drygt två års pandemi har medfört.

Brasilien och Indonesien leder kryptoadaptionen

Ett tydligt ökat intresse för kryptovalutor kunde generellt ses bland alla de nationaliteter som deltog i Geminis undersökning. I vissa länder går dock adaptionen snabbare än i andra. Av de 20 länder som fanns representerade visade sig Brasilien och Indonesien ligga klart i topp – där hela 41% av alla de som tillfrågades i studien uppgav att de äger innehav i kryptovalutor. Motsvarande siffra för USA var 20% och för Storbritannien 18%.

Överlag kunde ses att människor i länder med en nationell fiatvaluta som tappat i värde mot USD och ett sämre ekonomiskt läge i större utsträckning äger krypto, samt att de som ännu inte äger är betydligt mer benägna att köpa inom en snar framtid. Utifrån svaren i undersökningen kunde man dra slutsatsen att det är fem gånger mer sannolikt att personer i länder vars valuta tappat mot dollarn inom kort kommer att göra investeringar i kryptovalutor.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla krypto med eller utan hävstång och till grym spread. Prova eToro!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Somliga länder mer benägna att använda krypto som skydd mot inflation

Nästan fyra av fem (79%) som i studien uppgav att de i fjol köpte digitala valutor sa att de gjorde det med avsikten att ha det som en långsiktig placering. Huruvida man gjorde det som skydd mot inflation eller inte skiljde sig dock åt mellan olika länder – mycket beroende på hur den egna valutan har lyckats stå sig mot den amerikanska dollarn.

Bland investerare från länder som Indien och Indonesien, vars nationella valutor tappat 17,5% mot dollarn de senaste fem åren respektive 50% mot dollarn mellan 2011 och 2020, sa 67% att huvudsyftet med kryptoköpen var just att skydda sina kapitaltillgångar mot inflation. Detta är en betydligt större andel än i USA och Europa – där endast 16% (USA) respektive 15% (Europa) angav en hedge mot stigande inflation som primär orsak till investeringarna. Generellt tycks tilltron till krypto som en slags safe haven-tillgång vara betydligt högre i länder i Asien och Latinamerika, jämfört med i Europa och USA.

Långsammare trend i Europa

Geminis undersökning omfattade framförallt USA samt länder i Latinamerika, Asien och Stilla havsregionen. Europa var emellertid också med på ett hörn och här ses intressant nog en lite annorlunda trend. Adaptionen av kryptovalutor tycks gå betydligt långsammare i europeiska länder än vad den gör i USA och stora delar av Asien och Latinamerika.

Under 2021 rapporterades att endast 21% av alla vuxna européer hade innehav i digitala tillgångar. Av de tillfrågade som ännu inte har investerat var intresset för framtida köp också betydligt lägre – bara 7% uppgav att de har för avsikt att köpa krypto någon gång i framtiden. Samtidigt märks en tillströmning av kunder på europeiska kryptoplattformar som eToro, AvaTrade och Skilling – så trots att intresset tycks vara lägre än på andra håll i världen, finns det likväl där. Bättre säkerhet för krypto, enklare användning och fler tillgångar att välja bland i kombination med inflation som tickar uppåt är alla förutsättningar som sannolikt skulle kunna driva på adaptionen av ett decentraliserat finansiellt system även på den europeiska marknaden.

Majoriteten väljer Bitcoin

Slutligen visar också Geminis statistiska studie att Bitcoin var den föredragna kryptovalutan för de flesta som investerade förra året. Det är också den flest överväger att investera i längre fram – även om flera andra riktigt intressanta alternativ också står till buds. Däribland Solana, vilken ökade mångfaldigt i värde förra året och som av många sägs vara en seriös konkurrent till Ethereum.

Bitcoins värde nått en all time high-nivå i november 2021 då priset tillfälligt var uppe i hela 68 000 USD. Sedan årsskiftet har kursen mot dollarn emellertid sjunkit och under första kvartalet pendlade den mellan $34 000-$44 000.

Investerade du i kryptovalutor förra året – eller var du tidigare på bollen än så? Kanske står du ännu inför ett första köp och vill lära dig mer om såväl olika kryptovalutor som vilka mäklare man bör handla via? Hos oss finner du massor av matnyttig information om handel med kryptovalutor – däribland en topplista med bästa kryptomäklarna samt presentationer av några av de vanligaste mynten.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Förstklassig trading på modern plattform och med låga spreads. Prova AvaTrade!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.