fbpx

Fredric från Torekov

Registrerade sig hos valutamäklaren CMC Markets för 29 minuter sedan.

» Prova CMC Markets du med.
73% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos denna valutamäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

De senaste månaderna har bankerna lånat ut mindre pengar till allmänheten och istället vänt sig till centralbanken för att tjäna pengar på omvända reporäntor. Detta är ett mycket ovanligt fenomen då centralbanken enligt Wall Street Journal bara erbjuder 0.05% ränta till bankerna.

Detta skulle innebära att en investering på 1 miljard kronor skulle då i sin tur generera en vinst på femhundra tusen, justerat för inflation blir detta faktiskt en förlust på -4.95%. Så varför fortsätter banker göra detta även om snitträntan idag ligger på 3.54%? Valutahandel.se har undersökt hur aktörerna på valutamarknaden kan hantera omvända reporäntor, som kan tänkas skaka om och eventuellt även skada valuta- och kreditmarknaden.

Den höga inflationen är en bidragande faktor

“Antingen finns det för mycket pengar eller för lite säkerheter”, säger Scott Skyrm som är VP inom fixed income trading på Curvature Securities. Citat syftar till på att regeringen fört en ansvarslös finanspolitik som har skapat alldeles för mycket pengar i systemet, banker idag ser en väldigt stor risk i att låna ut pengar till allmänheten då mycket finansiella säkerheter såsom fastigheter, aktier och övriga instrument anses vara övervärderade. Detta är en direkt effekt av att trycka ut pengar, då inflationen skjuts upp justeras även tillgångarna hos företag så att värdet blir korrekt vilket i sin tur leder till en stark uppgång i respektive tillgångs värde. Detta problem är även en av orsakerna till varför många finansinstitutioner och riskkapital bolag ökat sin kontantlagring, vilket vi även skrev om rätt nyligen.

Det finns en väldigt bra anledning till varför banker heller inte bara kan sitta med pengar på bankkontot utan att sätta de i rörelse, det är nämligen så att kontanter på banken faktiskt är en skuld. Banker vill alltså låna ut pengarna eller sätta de i rörelse på något sätt för att tjäna pengar på ränta då pengarna sitter som skulder hos banken. Vanliga reporäntor fungerar på följande vis; kommersiella banker utfärdar lån mot centralbanken som kallas för statsobligationer, gentemot detta får de kommersiella bankerna kontanter som de kan låna ut till allmänheten. Detta är det vanligaste sättet likviditeten i valutamarknaden ökar och det är även på detta vis man skapar ekonomisk tillväxt. Ifall bankerna då inte lånar ut pengarna till allmänheten måste de byta tillbaka kontanterna mot skulderna som de i första början utfärdade mot centralbanken. Därför sitter kontanterna som skulder på bankernas balansräkning, om pengarna inte lånas ut måste de köpa tillbaka och hålla deras egna skulder.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck den ledande, skandinavisk valuta- och råvarusajten för trading hemifrån. Skadat bra villkor för trading. Testa Skilling riskfritt med ett demokonto, du med!

Riskvarning: 89% av retail kunder förlorar pengar.


Bör valutahandlare oroa sig för framtida inflationer?

Oavsett vad du tradear, valutor såsom aktier bör du alltid oroa dig för framtida inflationer då det minskar värdet på samma pengar du tjänar vilket innebär att du måste öka din avkastning för att köpkraftspariteten inte skall minska. Däremot är det inte inflation du bör oroa dig för, utan en ökning av stagflation. En ökning av inflation kan man kontrollera genom att höja räntorna, men en ökning av stagflation är betydligt mycket svårare att reglera från en centralfunktion.

För att förstå varför denna hypotes om stagflation faktiskt är möjlig bör du läsa om Phillipskurvan, det är den kurvan som ekonomer och institutioner runt om i världen använder för att mäta relationen mellan arbetslöshet och inflation. Generellt kan man säga att dessa två faktorer har en negativ relation, detta innebär att när arbetslösheten går upp så går inflationen ner och vice versa. Enligt detta perspektiv skulle det rent teoretiskt innebära att högre inflation leder till lägre arbetslöshet, vilket egentligen inte är så dåligt men kurvan tar inte hänsyn till vad som händer när båda ökar eller minskar samtidigt. I den perioden som vi befinner oss i just nu, så ökar arbetslösheten samtidigt som inflationen ökar vilket innebär att vi befinner oss i en mild stadie av stagflation.

Du som trader bör kolla in dig till alternativa valutor

Innan du oroar dig för att valutahandel kanske blir svårare framöver, så behöver du inte göra det. Som tur är så finns det kryptovalutor, som faktiskt inte har riktigt samma problem då deras värde främst bestäms av utbud/efterfrågan. Vanliga fiat valutor är mer komplicerade då de är uppbundna inom ekonomin. Därför behöver man ta hänsyn till fler faktorer än ifall du skulle tradea en valuta som Bitcoin (utfrågning här om priserna) – där priset endast styrs utav utbud och efterfrågan. Fördelen med kryptovalutor är just detta, eftersom de inte är lika komplexa och utväxta som fiat valutor fungerar teknisk analys utmärkt för att göra trades av högre kvalité. Teknisk analys fungerar även för vanliga valutor, men du behöver ta hänsyn till fler makroekonomiska faktorer som kan vara svåra att förutse. Samma gäller för alternativa finansiella instrument såsom aktier, optioner etc.

Under svårare tider gillar jag däremot att handla lite med den Schweiziska franc. Denna valuta klassas som en “safe heaven” av den anledning att den bara handlas i landet Schweiz som råkar vara en av de mest stabila länderna rent ekonomiskt. Det som är så fascinerande med Schweiz är det faktum att landet faktiskt producerar väldigt lite varor och gods, men ändå sitter på ett starkt handelsöverskott. Mycket av landets framgångsfaktor beror på att de var väldigt tidiga med att utveckla en stark tjänstesektor, särskilt inom finansiella tjänster. Nuvarande reporäntor är troligen ingen direkt nackdel för Schweiz och dess valutamarknad.

En annan stabil valuta med mycket potential för swing trades är även Nya Zeelands dollar även kallat NZD som har väldigt liknande drag till Schweizska CHF.

Vilka sidor är bäst för trading med safe heaven valutor?

MetaTrader 5 ikonIC Markets (omdöme) – IC Markets är en väldigt användarvänlig plattform, det går väldigt snabbt och smidigt att starta ett konto samt att de har låga kostnader på handel vilket är ett stort plus för dig som vill börja handla med valutor men inte har det största kapitalet att gå in med. De har även en väldigt bra autotrading strategi som du kan använda på MetaTrader eller cTrader. Klicka här för att skapa ett konto!

eToro Copy Trader logo
eToro (omdöme) – Denna plattform har gjort sig känd för deras copytrading och deras “community style” trading, det jag gillar med eToro är transparensen man kan utnyttja för att tjäna mer pengar på sina trades. Du kan väldigt enkelt följa framgångsrika traders som redan tjänar hög avkastning och utföra samma affärer. Om du vill registrera dig på eToro, klicka här.


Degiro (omdöme) – Detta företag existerar idag på en väldigt välreglerad marknad, därför tycker jag att det är en väldigt trygg plattform att använda. Även om plattformen inte har mycket verktyg för att göra research är den otroligt bra på att få igenom affärer snabbt och smidigt utan krångel. Klicka här för att börja handla på Degiro!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Fler än 50 råvaror att handla med CFD. Prova Capital!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.