fbpx

Tess från Malmö

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 22 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Valutahandel.se rapporterade för ett par veckor sedan om de 30 mest omsatta valutorna i världen just nu samt de 20 största ekonomierna. Den här gången tittar vi på vilka fem valutor som sannolikt kommer att växa snabbast framöver – och ger dig svar på varför.

Den dygnet runt öppna valutamarknaden har liksom andra handelsplatser och börser bjudit på en hel del volatilitet det senaste året i spåren av covid-19. Många valutor fick erfara historiska fall under Q1-Q2 i fjol, men flera har också återhämtat sig starkt sedan marknadsklimatet blev mer stabilt under framförallt andra halvan av 2020. Det roligare är att privatpersoner blir allt viktigare aktörer på valutamarknaden under 2021, med rejält ökade volymer.

I BIS senaste rapport som kom ut 2020 så stod det klart att en del placeringar kastats om på listan över de 35 mest omsatta valutorna sedan föregående rapport från 2016. Topp 8 är fortsatt intakt med USD, EUR, JPY, GBP, AUD, CAD, CHF och CNY. Inga större överraskningar där med andra ord. Mest omsatta behöver dock inte betyda att de också är snabbast växande. Nedan diskuteras vilka fem valutor som nu ser ut växa snabbare än andra eller som har förutsättningar att göra det framöver.

5 snabbast växande valutorna just nu

Vilka valutor växer snabbast i år? Här har du svaren..

NOK följer oljepriset och investerare följer oljan

Den norska kronan är lite av en underdog i jämförelse med övriga fyra valutor på listan. NOK är ingen stor världsvaluta, men icke desto mindre en som stadigt ökar i omsättning och som för närvarande är den valuta på vilken efterfrågan ökar som mest bland åtminstone investerare och traders i Skandinavien. Detta kan bland annat styrkas av statistik på den populära – och av skandinaver grundade – online mäklaren Skilling, där NOK just nu är den snabbast växande skandinaviska valutan och den flest kunder vill handla med.

Norska kronans popularitet är nära förankrad med dess korrelation med oljan. Sedan oljeprisets totalkollaps förra året har vindarna vänt rejält och priset på det svarta guldet klättrat brant uppåt. Någon avmattning ser än så länge inte ut att vara i sikte. Med ett stigande oljepris stiger också efterfrågan och värdet på NOK.

Vill du handla NOK rekommenderas ett konto hos Skilling – en mäklare som är både säker, har låga spreads, är enkel att använda och har bra utbud av såväl instrument.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck en ledande, skandinavisk valuta- och kryptomäklare med 100% transparens. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Källa: Skilling

Kina tvingar folk att betala för exportvaror i CNY

CNY, eller renminibi, är enligt rapporten från BIS den åttonde mest omsatta valutan i världen – och även en av de som växer snabbast. I januari 2021 införde Kina en del nya regler som syftar till att förenkla import- och exporthandeln med landet och göra den mer öppen. Samtidigt vill man också tvinga folk att betala för varor köpta från utlandet med den egna valutan. Ett drag som naturligtvis ökar trycket på renminbin och driver upp omsättningen än mer. Du kan med fördel handla CNY hos Capital, som är en av få som har ett bra utbud av Kinas valuta tillgängligt för trading.

EUR håller ställningarna och blir en safe heaven valuta

Världens näst största reservvaluta efter US dollar fortsätter att växa. Euron klarade sig mycket bättre än så gott som alla andra valutor genom den mest brinnande krisen förra året , och har fortsatt gå starkt även i år. Detta trots att många länder i euroområrdet har varit och i vissa fall fortfarande är några av de som drabbats hårdast av pandemin och som även implementerat de mest strikta nedstängningarna. Något som givetvis fått konsekvenser för såväl områdets samlade ekonomi som de enskilda medlemsländernas.

Samtidigt seglade euron upp som ett mer attraktivt alternativ till en safe have-valuta när den annars föredragna dollarn rasade rejält och blev allt annat än en trygg hamn.

US Dollarn är på gång igen, efter snabb tillväxt
Få har förmodligen undgått de turbulenta turerna med USD det senaste året. Från att initialt ha stärkts rejält under Q1 förra året till att senare tappa rejält som en följd av såväl pandemin som osäkerhet kring utfallet i det uppmärksammade presidentvalet mellan Biden och Trump. Den enorma utrullningen av nya pengar för att hantera krisen samt det faktum att dollarn under de senaste åren varit kraftigt övervärderad har också bidragit till volatiliteten. Men en vändning tycks vara på gång, tack vara en stark tillväxt i USA på sistone. Läs mer om intresset för USD och vad som påverkar den här.

Vaccinationerna i USA går relativt snabbt, det politiska klimatet har till viss del stabiliserats sedan Biden tillträdde som president och det faktum att Kinas ekonomi och valuta är på uppgång är också gynnsamt för USA. En stärkt kinesisk ekonomi leder sannolikt till ökad köpkraft och en ökad efterfrågan på amerikanska importvaror.

Hong Kong-dollarn: Ett säkert asiatiskt alternativ
USD-peggade HKD var i BIS rapport från 2016 den trettonde mest omsatta valutan, men har enligt den senaste statistiken klättrat hela fyra placeringar och därmed kvalat in på topp 10. Knappt halvvägs in på 2021 ser intresset för Hong Kong-dollarn inte ut att mattas utan snarare tillta än mer. Kina har på kort tid gjort flertalet stora investeringar i Hong Kong och flera mycket stora börsnoteringar har ägt rum relativt nyligen. Två faktorer som bidraget till ett stort inflöde av kapital i staten och en allt stärkt valuta som resultat. HKD har vid flertalet tillfällen sedan i fjol varit nära att bryta igenom den övre gränsen för peggen mot USD. Hur utvecklingen blir framgent blir minst sagt spännande att se.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla valutor som HKD, aktier, krypto och andra instrument med rekordbra spread och marknadens bästa villkor. Testa Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Den största förloraren då?

Allt tyder på att pundet är den stora förloraren efter Brexit. Storbritannien är också ett av de hårdast drabbade länderna i pandemin liksom en av de nationer som haft mest strikta lockdowns under längst tid. Landets utträde ur EU och de ekonomiska konsekvenserna av covid-19 bäddar för en rejäl uppförsbacke för det brittiska pundet en tid framöver.I BIS senaste rapport låg GBP kvar som den fjärde mest omsatta valutan i världen – men rapporten utkom före pandemin och före det definitiva utträdet ur EU. Siffrorna kommer sannolikt se annorlunda ut i nästa rapport som släpps 2022.

Är du ute efter en ny seriös valutamäklare – eller vill du göra en djupdykning i olika valutor? Kika in på vår topplista över valutamäklare samt våra dedikerade valutasidor, eller kolla in översikten med livekurser för de största valutorna.

Källa: BIS


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.