fbpx

Per från Bromma

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 3 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Bulgariens officiella valuta är sedan 1999 nya lev. Här hittar du allmän information om valutan, en översikt över Bulgariens ekonomi och valutans utveckling samt var och hur du kan handla nya lev.

EUR/BGN  
USD/BGN  

Bakgrund och historik

Nya lev infördes som officiell valuta i Bulgarien år 1999, för drygt tjugo år sedan. Valutan är den fjärde serien av bulgarisk lev att utfördas sedan den först infördes som officiell valuta i landet år 1881, då med paritetsvärde gentemot den franska francen. Andra serien lev infördes 1952 som en del av en åtgärdsplan mot att försöka en stigande inflation i kölvattnet av andra världskriget. Denna andra version av lev var vid införandet peggad mot den amerikanska dollarn, med en fast växelkurs om 6,80 lev mot 1 USD. En lev av den andra serien motsvarade 100 lev av den första.

Tredje serien av lev släpptes tio år senare, år 1962, då bulgariska nationalbanken gjorde ännu en redenominering av valuta. Växelkursen för tredje seriens lev fastställdes till 1,17 lev per 1 USD. Även tredje seriens lev släpptes i ett försök att hindra en redan hög inflation från att bli ännu högre.

Slutligen släpptes sedan fjärde seriens lev år 1999, vilken är den valuta som gäller i landet än idag. Valutan heter fortfarande lev och har samma ISO 4217-kod (BGL), men denna senaste version går under benämningen nya lev. Värdet på en ny lev motsvarar 1000 enheter av första seriens lev från 1881.

Vem ger ut BGL?

Ansvarig emittent av den bulgariska valutan är landets centralbank Bălgarska Narodna Banka – BNB – vars huvudkontor är beläget i huvudstaden Sofia. Banken grundades 1879 och är sedan Bulgariens inträde i EU den 1 januari 2007 en del av det europeiska centralbankssystemet.

Bunden växelkurs mot euron

De första serierna av bulgarisk lev hade en peggad kurs mot den amerikanska dollarn. Numera är däremot den fjärde och senast utgivna serien istället bunden till euron. Detta sedan 2005, vilket innebär att valutan hade en fast växelkurs mot euron redan två år innan landet anslöt sig till EU. Bakgunden till det är att landet i samband med EU-inträdet även planerade att ansluta sig till EMU och gå över till att ha euro som officiell valuta. Finanskrisen 2008 och den omfattande eurokrisen ledde dock till att landets styre valde att blåsa av hela EMU-inträdet, med blandade reaktioner från det bulgariska folket som svar.

Växelkursen för den bulgariska levan mot euron är 0,51 EUR för 1 BGL.

Ett av Europas fattigaste länder mätt i BNP

Bulgarien genomgick en stor transformation under kommunismens tid och gick då från att vara ett utpräglat jordbruksland till ett industrialiserat samhälle med mycket tyngd på tjänstesektorn och turism. Under industrialiseringen kollektiviserades också landets hela jordbruksdrift.

Räknat i bruttonationalprodukt (BNP) är Bulgarien idag Europas fattigaste land. BNP per invånare uppgick vid den senaste mätningen år 2020 till 10 079 USD. Landets totala BNP låg vid samma tidpunkt på motsvarande 69 889 miljoner USD, vilket motsvarar drygt 23,5 procent av Bulgariens statsskuld.

Jordbrukets avveckling och tjänstesektorns framfart syns också tydligt på hur mycket respektive del utgör av landets BNP. Från att tidigare ha varit en jordbruksnation utgör den sektorn idag bara 3,5% av BNP, medan servicesektorn står för över 61% av BNP. Industrins andel av bruttonationalprodukten ligger på strax över 21%, och den sammanlagda BNP-tillväxten på 4,5%. Siffrorna är från den senaste mätningen 2020-2021.

Hur ser utsikterna för den bulgariska ekonomin ut?

Liksom många andra tidigare kommunistiska länder är Bulgarien ett fattigt land. Många invånare lever under ekonomiskt svåra förhållanden och arbetslösheten i landet är relativt hög. Utsikterna framgent har inte heller förbättrats av pandemin, då landets ekonomi på senare år till stor del blivit beroende av turism.

Samtidigt var BNP-tillväxten i fjol uppe på 4,5%, vilket är en bra bit högre än för flera andra europeiska länder – till exempel Norge och Tyskland, vilka bägge låg runt 3% under förra året. Generellt har landet haft en hög och stabil tillväxt under hela 2000-talet. Åtgärder som en modernisering av rättssystemet och flertalet ekonomiska sektorer samt krafttag mot en allt mer utbredd korruption är dock nödvändiga för att förbättra landets ekonomi framgent.

Trading med BGL – var och hur?

Intresset för trading med BGL är generellt lågt och valutan kan vara svår att hitta hos olika nätmäklare. Varken Skilling, eToro, AvaTrade, IC Markets eller Capital.com – samtliga stora mäklare med generösa utbud – erbjuder BGL i sina respektive sortiment.

Givet att valutan har en fast växelkurs mot euron kan handel med just EUR förstås vara ett alternativ till trading med BGL. Kursen för BGL följer nära den för euron. Dessutom är likviditeten förstås mångfaldigt bättre i euron och förutsättningarna för bra affärer betydligt bättre.

Euron finns också att handla hos såväl små som stora valutamäklare, i par med både större och mindre valutor. EUR/USD är som världens mest omsatta valutapar förstås alltid en bra möjlighet, liksom EUR/GBP, EUR/SEK och mängder av andra alternativ.

Hos Skilling kan du komma igång med valutahandel snabbt och säkert på bara ett par minuter. Registrera dig med BankID hos Skilling och börja handla valuta redan idag.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2025 www.valutahandel.se All Rights Reserved.