Kan råvaror användas för att dra fördel av stigande inflation?
Även om råvaror som grupp backade med 1,1 procent förra månaden, berodde det främst på att naturgas- och aluminiumpriserna sjönk, menar Erik Forsell på Valutahandel.se.
Båda råvarorna hade astronomiska uppgångar tidigare under året och är fortfarande upp 88 procent respektive 35 procent under det senaste året, vilket fått allt fler svenskar att leta efter passande råvarumäklare.
Innehåll: En översikt
Förhöjd inflationsnivå: Positivt för råvarukomplexet?
Den finns anledning att tro att den nuvarande förhöjda inflationsmiljön kommer att vara positiv för råvarukomplexet. USAs konsumentprisindex (KPI)-inflationen steg med 6,2 procent i oktober 2021, vilket är den högsta inflationsnivån sedan 1990. Chockerna på utbudssidan är både större och mer ihållande än vad marknaden hade förväntat sig. Bevisande tecken på flaskhalsar i utbudet är fulla av detaljerna, inklusive förhöjda energi- och bilpriser. Trading med silver kan bli intressant framöver, ifall bilmarknaden kommer igång rejält igen och efterfrågan på silver ökar ännu mer.
Råvaror är unikt välpositionerade för att säkra sig mot oväntad inflation, med den starkaste inflationsbeta av alla större tillgångsslag. Om inflationsdrivarna i dag är oväntade, så är råvaror platsen att vända sig till.
Den amerikanska dollarn apprecieras då marknaderna förväntar sig att Federal Reserve kommer att pressas att agera snabbare på inflationen med tanke på de senaste överraskningarna. Om Federal Reserve kan höja räntorna snabbare än andra centralbanker kommer det att öka deras ränteskillnader och därmed bli dollarpositiva. Styrka i US-dollar är normalt negativ för råvaror, men graden av inflationsstyrka, särskilt från oväntade källor, kan stödja komplexet.
Andra kortsiktiga risker för råvaror inkluderar en synlig avmattning av tillväxten i Kina. Varje tillbakagång i efterfrågan på råvaror kommer att vara tillfällig till sin natur och därför stora ingångar till råvarumarknaden, som sannolikt kommer att se en stark tillväxt på medellång sikt på grund av en förbättrad efterfrågan på infrastruktur på andra håll i världen och en energiomställning som kommer att vara särskilt stödjande för basmetaller och begränsa kolväteproduktionen.
En överblick av sektorerna
Ädelmetaller var den starkaste råvarusektorn förra månaden och ökade med 4 procent med positiva bidrag från hela korgen.
Guld trading ökade med 3,2 procent under rapportperioden. Ädelmetallens förmögenheter verkar ha återupplivats i oktober, och november har börjat positivt.
Responsen från resten av ädelmetallkomplexet har varit exakt som förväntat. Ju mer “ädel” metall, desto högre korrelation med guld, och mer omedelbar prisreaktion på guld. Vinster i silver och platina har sammanfallit med guld sedan oktober, även om prisrörelsen under vår rapportperiod var ännu mer uttalad för de två jämfört med guld. Detta stämmer överens med egenskapen silver och platina att erbjuda ett hävstångsspel på guld. Silver steg med 7 procent medan platina steg med 7,9 procent under perioden. Priset på koppar har sjunkit med 3.5% den sista månaden och ifall du vill veta vad som påverkar kopparpriset, kolla här.
Platinas öden är oupplösligt knutna till bilindustrin
Bilindustrin, som använder platina och palladium som autokatalysatorer för att minska fordonsutsläppen, fortsätter att möta utmaningar när det gäller att köpa halvledare. Medan sentimentet och priset har drabbat ganska hårt sedan andra kvartalet i år, så kan minsta uppskov verka betydande. Under tiden kan dock guld göra det tunga arbetet för hela sektorn.
Industriella metaller
Industriella metaller sjönk med 0,6 procent förra månaden med till stor del aluminium att skylla på eftersom resultatet var positivt för de återstående råvarorna i sektorn.
Aluminium var den enda, men ändå betydande, belackaren i en grupp som annars levererade starka resultat. Metallen har varit på ett starkt spår sedan början av året då Kina har minskat sitt utbud för att avkarbonatisera sin aluminiumindustri. I oktober ökade Kina dock sin koltillgång för att lätta på en del av det kortsiktiga tryck som energisektorn står inför. Med tanke på att aluminiumindustrin fortfarande är mycket starkt beroende av kol och att dekarboniseringen sannolikt kommer att ta år, förväntar marknaderna att denna åtgärd kommer att mildra en del av den omedelbara trångheten på aluminiummarknaderna. Baserat på nuvarande trender förväntas aluminiummarknaden förbli undertillförd 2022. Upptäck mer om aluminium, en av de vanligaste metallerna i världen.
Zink, å andra sidan, presenterade en kontrasterande bild förra månaden med uppgångar på 7,6 procent. Oktober var en månad med två halvor för zink. Metallen var särskilt volatil eftersom priserna steg kraftigt när den europeiska tillverkaren Nyrstar den 13 oktober meddelade att den skulle minska zinkproduktionen med 50 procent vid tre europeiska smältverk på grund av de stigande energipriserna. Detta förvärrade oron för en redan stram zinkmarknad med tanke på produktionsnedskärningar i Kina. Och även om priserna backade under andra halvan av månaden när oron för att energimarknaden var trång, slutade zink fortfarande månaden upp totalt sett.
Energi
Energisektorn minskade med 4,5 procent under perioden.
Efter månader av en extremt stark naturgasrally, trimmades de amerikanska naturgaspriserna med 13 procent förra månaden. Naturgasproduktionen i USA tar nu igen förlusterna under orkanen Ida-avbrottet tidigare i år och ryska löften om att förse Europa med mer naturgas har tagit trycket från USAs export till den europeiska marknaden. I sin tur har premien på amerikansk naturgas för att försörja denna marknad fallit. Men om Ryssland misslyckas med att leva upp till sina löften, eller om Europa upplever en plötslig köldknäck, kan de amerikanska priserna lätt stiga igen.
US Energy Information Administration (EIA) och International Energy Agency målar fortfarande upp en positiv bild för oljemarknaderna, med efterfrågan som överträffar utbudet 2022, så länge som OPEC+ inte plötsligt ökar utbudet mer än vad som för närvarande planeras. Medan båda myndigheterna antyder att global tillgångsbrist på andra energikällor kommer att driva högre oljeefterfrågan för kraftproduktion, tror många att detta argument är fint balanserat eftersom förhöjda oljepriser kan bli efterfrågedestruktiva efter en tid. Men det finns orosmoln på himlen som gör att folk frågar sig vart oljan verkligen är på väg just nu.
Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Förvirrad över var marknaden ska ta vägen? Följ några proffs och handlas automatiskt precis som dem, utifrån din egen budget. Testa eToro nu!
Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Vart är oljan på väg?
Bakåtgången i både brent– och WTI-priserna indikerar en stram marknad för råoljan. Investerare i rullande framtida strategier drar tydligt nytta av positiva rullavkastningar på dessa marknader och dessa roller har stärkts under november, med undantag för de sista tre dagarna. Då har vi istället sett rejäla nedgångar för oljepriset, följt i spåren av ökad oro för att den nya coronavarianten Omikron som ska tas på största allvar, menar svenska läkare. Du kan kolla in realtidspriser för olja här.
Lantbruk
Jordbrukssektorn ökade med 1,3 procent under perioden, men det är svårt med online trading specifikt efter denna data då det saknas relevanta instrument.
Kaffepriserna steg 6,1 procent förra månaden. Columbia, den näst största kaffeproducenten, har sänkt produktionsuppskattningarna för denna säsongs skörd med 7 procent på grund av överdrivet regn orsakat av La Nina som skadar avkastningen. Stigande produktionskostnader kan också resultera i minskade skördar av exklusiva kaffebönor. Det finns troligen goda utsikter för fortsatt stigande priser för kaffebönor, men givetvis kan det även gå ner på både kort och medellång sikt ifall den nya Covid-varianten skrämmer marknaden. Sugen på att trading med kaffebönor? Kolla då in AvaTrade's utbud och fördelaktiga priser!
Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Bäst på råvaror? Prova med fantastiska AvaTrade som finns på svenska. Handla kaffe & bomull CFD på ett enkelt sätt!
Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Lägre lager i stora exportländer som USA, Kanada och Ryssland ger medvind till vetepriserna. Utöver det försämras också utsikterna för nästa års skördar. US Department of Agriculture (USDA) har bedömt andelen höstveteplantor som i gott eller utmärkt skick till endast 45 procent. Det torra vädret har också lett till förseningar i plantering i Ryssland och Ukraina. Samtidigt är efterfrågan fortsatt stark trots de högre vetepriserna.
Bomullens prisuppgång drivs av ogynnsamma väderhändelser i de viktigaste tillväxtområdena i USA tillsammans med stark efterfrågan från Kina. Dessutom gör stigande råoljepriser syntetfibrer dyrare än bomull. USDA uppskattar ett globalt utbudsunderskott på 4,6 miljoner balar för skördeåret 2021/22 efter ett underskott på mer än 7 miljoner balar under föregående skördeår. Efterfrågan har nu återhämtat sig från sin pandemirelaterade nedgång 2019/20 och förväntas överstiga nivån före krisen i år. Ifall du är sugen på tradig med bomull som CFD, så kan det göras genom AvaTrade.
Källa: All data hämtad från Bloomberg den 25 november 2021
Publicerad:
Författare: Erik Forsell
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Det har varit svettigt för Brasilien där inflationen ökat mer än väntant och en svag rekordsvag växe...
Analytiker har identifierat flera faktorer som bidrar till den nuvarande svagheten för den svenska k...
Det pågår just nu ett race ner till botten för både ECB, Riksbanken och FED. Alla är på väg mot lägr...