fbpx

Frida från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 43 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Svenska kronan har det kämpigt mot flera andra valutor. Både mot euron och den amerikanska dollarn ses ett stort tapp, men även den norska kronan drar ifrån och stärks allt mer mot SEK. Sedan sista veckan i juli har valutaparet NOK/SEK gått från 1,02 till en kurs på 1,09 idag.

Det blir allt dyrare för svenskar att semestra i grannlandet eller köpa hem norska varor. Trenden för valutaparet NOK/SEK ser ut fortsätta till den norska kronans favör, där kursen stigit från 1,06 innan marknaden stängde i fredags till 1,09 i skrivande stund. Än värre ser det ut om man tittar på utvecklingen över de senaste 30 dagarna. I slutet av juli handlades 1 NOK för 1,02 SEK – vilket innebär ett tapp på nästan 6,5%.

I september väntas Norge höja räntan ytterligare en gång, och prognosen säger med minst 0,5 punkter. Även i juni genomfördes en dubbelhöjning upp till 1,25%. Samtidigt ligger den svenska styrräntan nästan hälften så högt på 0,75% – och hur stor eller liten en sannolik höjning i september kan bli har ännu inte kommunicerats.

Norges centralbank tog tidigt täten med räntan

Norge var ett av de första länderna i världen att avveckla ekonomiska stödåtgärder efter pandemin och istället börja höja räntan. Landets återhämtning gynnades av bland annat stigande oljepriser och norska centralbanken var tidiga att förutse att åtstramningar skulle bli nödvändiga.

För Sveriges del dröjde det lite längre, och utgångsläget var dessutom ett annat. Även Norge låg före den första höjningen under hösten 2021 på en för dem rekordlåg ränta – men till skillnad från här var den aldrig på en negativ nivå. Att Norge dels började höja tidigare än Sverige, dels började sina åtstramningar från en nollränta snarare än en negativ, gav dem ett försprång till att återfå stabilitet i ekonomin. Prisrallyt på oljemarknaden har också det gjort sitt till förstås.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trada NOK/SEK med låg spread och schyssta villkor hos Skilling. Bli kund du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Riksbanken ger efter sommar-rapport imorgon

Det har rått semestertider även på Riksbanken under den senaste månaden, men imorgon är institutionens vice chef Martin Flodén bokad att hålla tal om läget efter sommaren på DNB Bank. Enligt Riksbankens kalender ska Flodén ge en nulägesrapport, såväl som en prognos för hur det ser ut framåt.

Med den fortsatt höga inflationen är fler räntehöjningar att vänta i samband med de två penningpolitiska möten som återstår för 2022. Huruvida de kommer att bli dubbelhöjningar eller om man nöjer sig med en standardjustering 0,25 punkter uppåt återstår ännu att se. Ska den svenska kronan kunna hämta igen någon mark mot den norska behövs måhända lite av Norges mer aggressiva strategi – där man senast höjde dubbelt så mycket som många förväntade sig i juni. Utvecklingen sätter helt klart press, och har sedan redan i vintras så gjort, på Sveriges Riksbank att följa i de norska fotspåren framåt.

Norska räntebanan säger 2,25% vid årsskiftet

Grannländer till trots finns det likväl många olikheter i svensk kontra norsk ekonomi. Samtidigt har räntejusteringar de facto en stor inverkan på en valutakurs, där en högre ränta ger mer gynnsamma förhållanden för investerare och således lockar till sig nytt kapital.

Med en norsk räntebana, det vill säga den norska ränteprognosen, som just nu säger 2,25% vid slutet av 2022 och 3,25% till årsskiftet 2023/2024 – ser utsikterna för att den svenska kronan ska hämta sig mot den norska mindre bra ut. Motsvarande prognos för Sveriges del säger nämligen att toppen kommer nås först i början av 2024 – och då vara 2,00%. Tidsplanen är med andra ord ungefär densamma som för Norge, men med en peak på hela 1,25% lägre.

Spekulera i NOK/SEK hos Skilling

För den som följer kursutvecklingen i valutaparet NOK/SEK och vill spekulera i hur priset kommer att trenda framgent finns några av marknadens bästa villkor och plattformar hos Skilling – en skandinavisk valutamäklare med licens inom EU och med svensk inriktning. NOK/SEK handlas här med rörlig spread på minimum 10.5 punkter – och traders kan välja mellan hela tre olika plattformar; den egna Skilling Trader, cTrader samt superklassikern MetaTrader 4. Förutom NOK/SEK finns också mängder av andra valutapar tillgängliga för handel med CFD:er, likväl som kryptovalutor, aktier, index, råvaror och ETF:er.

Mer detaljer om Skilling finner du i vår utförliga och oberoende recension av sajten. Vill du bli kund på en gång men testa plattformen helt utan risk i 30 dagar, kan du registrera dig för ett demokonto hos Skilling här. Snabbt, smidigt och säkert med hjälp av BankID.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla valutor med snäv spread och copytrading på ledande plattform. Prova eToro du med!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.