fbpx

Martin från Båstad

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 18 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

USDC (USD Coin), USDT (Tether) och EURT (Euro Tether) är alla stablecoins med värden knutna till vanliga fiatvalutor. Idag så berättar Valutahandel lite mer om hur stablecoins fungerar samt vilka likheter och skillnader som finns mellan just dessa tre.

Är du intresserad av handel med krypto, men saknar nerverna för den ofta extrema volatilitet som är synonym med traditionella coins? Skulle du föredra något med lite mindre berg och dal-bana i kursen? Då kan så kallade stablecoins vara något för dig. Det vill säga kryptovalutor vars värden är uppbackade av någon form av traditionell tillgång – exempelvis en fiatvaluta eller en råvara.

Till skillnad från vanliga kryptovalutor som vid köp av Bitcoin eller köp av Ethereum, där värderingen är svårare, så är ett stablecoins värde alltså knutet till en tillgång som vanligtvis inte uppvisar lika stora prisförändringar som krypto.

Undantaget är några nytillkomna och mer kontroversiella varianter som istället för mer stabila tillgångar är peggade mot renodlade kryptovalutor.

Staking med hög ränta (11%+) ger en enorm fördel

Som investerare i vanliga stablecoins får du många av fördelarna med krypto – däribland tillgång till smarta kontrakt och det faktum att omgående kryptotransaktioner är möjliga dygnet runt, var som helst i världen – men med en på pappret bättre stabilitet än för traditionella coins. Priserna svänger betydligt mindre – vilket förvisso innebär mindre dramatiska stegringar och färre chanser till enorma vinster – men också mer stabilitet. Genom sajter som Swissborg så kan du få 11% årsränta på USDT eller USDC, medan EURT ger något lägre kryptostaking på runt 9%. Du kan läsa lite mer om hur du kan effektivisera din kryptohandel hos Swissborg här.

Idag finns ett antal olika stablecoins tillgängliga för handel, av vilka USDC, USDT och EURT tillhör de största och mest populära. SwissBorg har högst ränta på upp till 11% – prova själv här!

USDC logotyp

USDC – US dollar Coin

USDC – eller USD Coin – är en virtuell valuta som backas av den amerikanska dollarn. Valutan är skapad i det öppna protokollet CENTRE, med bidrag från kryptojättar som bland andra Coinbase och Circle.

USDC är en Ethereum-baserad token, vilket innebär att du kan köpa, sälja och lagra USD Coins i en plånbok anpassad för Ethereums blockkedja. USDC finns bland annat tillgänglig hos partnern Coinbase, men går som en av marknadens vanligaste stablecoins att handla och växla hos ett flertal andra aktörer också – däribland populära eToro. Saknar du konto? Sedan i augusti 2021 så har Etoro förenklat kryptohandel. Du kan handla väldigt flexibelt, med eller utan hävstång och samtidigt få ett väldigt bra utbud.

Här kan du bli kund hos eToro och testa handel med USDC du med.

Värdemässigt motsvarar en USDC alltid en vanlig USD. Växelkursen är i det närmaste oföränderlig, varför man som investerare alltid har ett stabilt värde att luta sig mot. Samtidigt är USDC i egenskap av kryptovaluta betydligt mer flexibel än den traditionella dollarn.

Alla transaktioner med USDC sker utan inblandning av en bank eller annan tredje part. Omedelbara transaktioner är möjliga när som helst och var som helst – dygnet runt, sju dagar i veckan, överallt i världen.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Testa en marknadsledande valuta- och kryptomäklare med världens ledande tjänst för copytrading. Registrera dig hos eToro idag!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


USDT

USDT – US dollar Tether

USDT är liksom USDC en kryptovaluta vars värde är backat av den amerikanska dollarn. Även värdeförhållandet är detsamma som för USDC – det vill säga att 1 USDT motsvarar 1 USD.

Valutan är skapad av kryptoplattformen BitFinex och introducerades på marknaden redan 2014 – då som världens första stablecoin. Syftet med USDT var att tillgängliggöra ett alternativ till vanlig krypto – ett alternativ som gav tillgång till de många fördelarna med krypto (framförallt billiga och extremt snabba transaktioner), men utan den kraftiga volatiliteten.

Idag är USDT världens femte största kryptovaluta sett till det totala marknadsvärdet. De samlade tillgångarna i USD Tether uppgår i dagsläget till motsvarande drygt 68 miljarder USD. Dess popularitet avspeglar sig i det faktum att 57% av all handel med Bitcoin sker med USDT som motvaluta.

Till skillnad från USDC är USDT inte skapad på Ethereums blockkedjenätverk. Valutan är istället byggd i det egna Tether Network. Majoriteten av all handel med USDT sker emellertid på Ethereums plattform och valutan finns också tillgänglig på ett flertal andra nätverk.

USDC vs. USDT – vilka valuta är att föredra och varför?

Med värdet för både USDC och USDT peggat mot dollarn kan man förstås fundera över vad skillnaden mellan dessa bägge coins är. Är någon att föredra framför den andra?

Likviditetsmässigt är USDT betydligt större än USDC. Valutan är kompatibel med fler nätverk än USDC, vilket medför större transaktionsvolymer och bättre likviditet. Givet dessa förutsättningar framhålls Tether ofta som mer fördelaktig vid trading.

Vad gäller transparens och säkerhet är det dock USDC som ligger i täten. Tether har flera gånger kritiserats för att sakna tillräcklig transparens och tveksamheter finns kring huruvida det finns tillräckligt med tillgångar för att backa upp alla innehav. Till skillnad från USDC, vars värde alltid säkras av motsvarade kontanta tillgångar i USD på bankkonton, backas Tether av olika slags tillgångar – däribland en typ av företagsobligationer, statsskuldväxlar, kontanter och så kallade förtroendeinsättningar.

Summa summarum kan sägas att både USDC och USDT är bra alternativ för dig som vill handla krypto men med tryggheten i att värdet är peggat mot USD. USDC anses av somliga vara mer transparent och säker, medan USDT istället har bättre likviditet och är kompatibel med fler nätverk.

Handla och växla USDT och USDC via en betrodd europeisk plattform – registrera dig hos Swissborg.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla stablecoins som CFD med eller utan hävstång, till kryptomarknadens lägsta spread. Bli kund hos Skilling idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


EURT – Euro Tether

Euro Tether, förkortat EURT, är även det ett stablecoin utfärdat av Tether Ltd. Valutan är precis som USDC och USDT peggad mot en fiatvaluta, men i det här fallet är det euro som backar upp värdet istället för USD.

Precis som USDT handlas EURT framförallt på Ethereums blockkedjenätverk, även om valutan finns tillgänglig på ett flertal andra också. Kryptovalutan ger investerare och traders möjlighet att köpa och sälja tillgångar på kryptomarknaden, men med tryggheten i att värdet på valutan alltid backas av euron. Liksom för USDC och USDT motsvarar 1 EURT 1 vanlig euro.

EURT liknar på många sätt både USDC och kanske framförallt USDT, givet att de alla tre är stablecoins. Den främsta skillnaden mellan EURT och övriga två är förstås den mest uppenbara – att fiatvalutan mot vilken värdet är knutet är euro istället för dollar.

Varför stablecoins?

Stablecoins spelar en viktig roll i att överbrygga gapet mellan det traditionella finansiella systemet, och det nya virtuella. De minskar klyftorna och gör det möjligt att dra nytta av de fördelar som kryptomarknaden innebär, men med reducerad risk på grund av mindre volatilitet.

Viktigt att känna till är emellertid att såväl USDC som USDT och EURT är krytpovalutor utfärdade och uppbackade av företag, vilket innebär att de per definition inte kan klassas som decentraliserade tillgångar på samma sätt som exempelvis BTC och ETH. Icke desto mindre utgör de emellertid, som redan nämnts, en viktig pusselbit i att integrera det nya finansiella systemet med det gamla.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.