fbpx

Tina från Haninge

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 40 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

En perfekt storm av skenande inflationsnivåer och kraftigt höjda räntor ser ut att leda många länder in i recession nästa år, om de inte redan är där. En illavarslande och oroande utveckling å ena sidan – men måhända också en öppning för möjligheter att göra smarta investeringar? Valutahandel har kikat närmare på hur tillgångar som valutor, råvaror och aktier har klarat sig under tidigare recessioner, och hur motgångar potentiellt kan vändas till möjligheter.

Ordet recession är sällan ett glädjebringande och hoppingivande ord i investeringssammanhang – eller i något sammanhang alls egentligen. Snarare tenderar det att ingjuta skräck i såväl småsparare som stora institutionella handlare. En recession innebär högre arbetslöshet, lägre BNP-tillväxt och ett deppigt ekonomiskt läge överlag. Börsen går dåligt och många får se sina investeringsportföljer tappa rejält i värde. Kanske till och med förlora allt.

Det råder inga tvivel om att en recession, och än mer om det går övergår till en riktig lågkonjunktur förstås, innebär många motgångar för såväl företag som hushåll. Helt nattsvart behöver det emellertid inte bli. En titt tillbaka på tidigare recessioner visar tydligt att det går att vända motvind till medvind med affärer som på sikt kan bli riktigt lönsamma.

Likviditet är största tillgången när ekonomin blöder

Huruvida du har bra eller dålig likviditet – det vill säga om du har bra med kontanta medel eller inte – är avgörande för om du riskerar att bli rejält lidande i en recession, eller om du istället kan göra bra affärer.

I en recession tvingas de med små eller inga marginaler prioritera att lägga sina pengar på sådant som är nödvändigt för överlevnad – mat, boende, el, bränsle och andra direkta levnadskostnader. Trading och investeringar hamnar långt ned på listan och blir en lyx många får välja bort. När likviditeten börjar tryta tvingas många också sälja av de finansiella tillgångar de kanske hade –inte minst om man är högt belånad. Något som i sin tur leder till ännu större nedgångar.

Är du likvid nog för att både klara dina levnadsomkostnader och kunna utnyttja nedgångarna på de olika finansiella marknaderna, kan du däremot göra riktigt bra investeringar. För den som har likvida medel att kunna lägga på annat än överlevnad under en recession eller lågkonjunktur, blir den ekonomiska krisen ett tillfälle att handla tillgångar som sannolikt kommer att återhämta sig förr eller senare, till rejält nedsatta priser.

Precis som Warren Buffet en gång sa – var orolig när andra är giriga, och girig när andra är oroliga.

Men, låt oss säga att vi har kapital att investera – vilka tillgångar ska man då satsa på? Nedan tittar vi närmare på hur valutor, råvaror och aktier presterat under tidigare recessioner och hur möjligheterna utifrån det kan se ut framgent.

Valutor

Forexmarknadens redan höga volatilitet tenderar att öka än mer under en recession eller lågkonjunktur. Åtminstone har det varit så historiskt. Och för valutahandlare är volatiliteten välkommen.

Tittar vi bakåt har tidigare recessioner framförallt varit gynnsamma för den japanska yenen. Lågräntevalutan ökade hela 30% i värde mot det brittiska pundet under tiden som följde efter finanskraschen 2008. Över de senaste 6 recessionerna ökade JPY i snitt 9% mot GBP – mycket på grund av pundets känslighet för konjunktursvängninga. För USD har det sett lite ljusare ut. Under de senaste 7 recessionerna har indexet för dollarn, DXY, stigit i snitt 8,3%. Även här har emellertid JPY haft fördel, med en genomsnittlig ökning på 3,5% över de senaste 6 recessionerna.

Hittills i år har USD som bekant gått oerhört starkt och slagit flera nya rekordnivåer. En utveckling som delvis kan tillskrivas Fed:s snabba och tidiga agerande med kraftiga räntehöjningar – men som mest troligt inte kommer att hålla i sig för evigt när åtstramningarna lättar. Under Q4 har vi också sett en nedgång för USD mot såväl EUR, GBP, SEK och flera andra valutor.

Valutamarknadens volatilitet innebär att den lämpar sig särskilt väl för kortsiktig trading, snarare än för långsiktiga investeringar. Och med kortsiktig trading kan du också handla i båda riktningar och tjäna pengar i såväl uppgång som nedgång.

Handla valuta hos en topprankad svenskgrundad mäklare – öppna ett demokonto hos Skilling här!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valutahandel i världsklass hos svensk mäklare. Prova Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Råvaror

Historiskt har olika typer av råvaror reagerat olika i recessioner. Safe haven-tillgången guld stiger vanligen i värde när ekonomin går dåligt, medan det för råolja istället är tvärtom. Samtidigt är guld vanligen negativt korrelerat med räntor, vilket innebär att värdet vanligen sjunker när räntorna stiger. Detta har vi också sett under 2022, där guld presterat sämre än många förväntat sig givet osäkerheten i världsekonomin. Om det blir recession och räntorna börjar sänkas, kommer guldet däremot sannolikt att stärkas.

För råoljans del har de senaste två åren varit en riktig berg och dal-bana, från negativa priser 2020 till rekordhöga nivåer i år. Hur utvecklingen blir framgent är precis som med valutor och aktier svårt att förutspå, men generellt brukar oljepriset sjunka under en recession eftersom efterfrågan blir lägre. Här är det särskilt intressant att hålla koll på huruvida Kina fortsätter med sin strikta nollvision för covid-19 eller om den skrotas. Som världens största importör av både olja och andra råvaror har lockdowns – med minskad efterfrågan som följd – en direkt negativ effekt på flera råvarumarknader.

Aktier

Aktier har bakåt varit en mycket sårbar marknad att befinna sig på under en recession. Börsen blir ofta extremt volatil och investerarkollektivet, alltså marknaden, intar en defensiv ställning. Högt belånade investerare tvingas sälja av stora delar av sina tillgångar.

Tittar vi på utvecklingen för börsindexet S&P 500 i de 10 senaste recessionerna har den genomsnittliga nedgången varit 24%. I oktober 2022 var nedgången 25% från toppen i januari, men efter en viss återhämtning under november och december ligger är siffran nu på -18% totalt i år. Den genomsnittliga återhämtningen för S&P 500 efter de senaste recessionerna har varit +39% efter 1 år, och +58% efter 2 år. Historiskt har det alltså gått ganska bra efter att bottennivån nåtts och utvecklingen vänt. Huruvida botten faktiskt är nådd just nu, och om återhämtningen blir lika bra den här gången, är dock omöjligt att säga.

För aktieköp i ett sådant ekonomiskt läge som råder nu, brukar den generella rekommendationen vara att ducka för cykliska aktier och istället satsa på kontracykliska aktier och utdelningsaktier – allra helst utdelningsaristokrater (bolag som höjt utdelningen minst 25 år i rad). Många analytiker spår att den mesta storhetstiden för den typen av bolag som regerade på börsen under 2010-talet – framförallt techbolag som FANGS – är över och att tiden framgent istället kommer att domineras av en mer defensiv trend där kontracykliska branscher som läkemedel, försvar, energi och finans lockar mest.

Slutsats: Investera i en recession – går det att vända motgångar till möjligheter?

Sammanfattningsvis kan sägas att visst går det att vända motgångar till möjligheter och investera i en recession. Precis som vi skrivit om många gånger tidigare är nedgångar att betrakta som en chans att handla långsiktiga tillgångar på rea, och volatiliteten en möjlighet för kortsiktig trading. Under förutsättning att man har utrymme i sin ekonomi givetvis.

Huruvida det är i valutor, råvaror eller aktier lyckan finns är dock omöjligt att säga. Ska du handla i en recession är det precis som alltid extremt viktigt med diversifiering – och en riktigt bra mäklare. Förmodligen viktigare än någonsin. Undvik högt belånade tillgångar och satsa på att sprida dina risker över flera marknader och olika typer av instrument, för bäst chans att kunna vända motgångar till möjligheter i en recession.

Lär dig handla av några av världens bästa traders – testa copy trading hos eToro du med!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.