fbpx

Noel från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 8 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Efter ganska exakt 1 år, så slår den norska kronan den svenska. Under ett helt år, så har man fått fler norska kroner för pengarna, när man växlat från svenska. Men skandinavisk valutahandel ändrades idag, då NOK/SEK nådde 1.005, dvs man får betala 100,50 svenska kronor för att få 100 norska.

Ingen extremt vändning är i sikte än, men ifall oljan fortsätter uppåt så kan den norska kronan troligen fortsätta upp emot 1,05 i första hand, medan stödet ligger vid 0,98. Häng med och se vad som kan påverka valutakurserna i Skandinavien framöver och vilka framstående valutamäklare som är bäst för trading med NOK/SEK. Ifall du inte orkar vänta och direkt vill kunna dra nytta av en rusande aktiemarknad, med 4% uppgång i USA, så passa på att registrera dig hos Skilling som erbjuder kommissionsfri trading med noll avgifter samt inga nattliga räntekostnader vid CFD-handel med aktier. Ifall du istället vill veta mer om hur Norge lyckats slå Sverige, så läs vidare.

Varför har Norges krona lyckats bli starkare än Sveriges?

Det finns ett 50-tal faktorer som påverkar växelkursen. Skandinaviska flaggorMan kan säga att valutakursen är ett mått på den ekonomiska hälsan för ett land. Så är Norges ekonomi mer hälsosam än Sveriges just nu? Det finns till att börja med en unik, gigantisk faktor som påverkar valutakursen för norska kronan – och det är oljan. En tidigare artikel från Erik diskuterar NOK: En satsning på olja.

Det brukar nämligen sägas att när oljepriset går upp, så går den norska kronan upp, förutsatt att allt annat är lika. Detta beror på folk investerar i oljeaktier och oljeindustrin är riktigt stor i Norge. När oljepriset ligger över åtminstone 35-40 dollar per fat, så brukar petroleumindustrin må väl. Men är den över 65 som i dagsläget, då börjar det bli rätt bra. Du kan se oljepriset i realtid här.

Sedan när det kommer till Covid-19 så har Norge lyckats avsevärt bättre. Norge har blygsamma 632 döda från Covid-19 i skrivande stund, medan Sverige ligger på åtminstone 13 042 stycken drabbade enligt Worldometers. Det har alltid blivit mer än 20 gånger så mycket dödsfall i Sverige som Norge, trots att folkmängden knappt är dubbelt så stor här hemma. Här ser vi alltså en klar fördel till Norge.

Inflation och räntepolitik: Sverige vs Norge

Under januari 2021 så är inflationen 2.5% i Norge, enligt statistik från Norges Bank. Då ska man inte glömma bort att inflationen ökat från 1.4% i december, till 2.5% i januari, vilket är rätt mycket och rätt snabbt. Troligen så kommer den norska centralbanken tillåta att inflationen ligger lite över 2% nivån under en kort tid. Enligt Bloomberg så signalerade centralbanken att de planerar höja räntan under första halvan av 2022, vilket är först i västvärlden. Valutahandel.se förväntar sig att räntan kommer höjas ännu snabbare ifall inflationen rejält överskrider den utsatta nivån omkring 2%. Ifall räntan höjs så kan norska kronan bli en carry trading valuta, vilket det finns relativt få av idag, förutom turkiska liran. Ifall och när räntan den norska räntan höjs, så fall kommer troligen NOK bli ännu starkare än den är idag.


Motsvarande inflationsnivå för Sverige är 1.7% i januari 2021, skriver svenska Riksbanken. Det är en ökning på 1.2% från i december 2020. Så ifall vi får se samma utveckling under februari månad, så kommer kanske även Sverige bli tvingade att höja räntan tidigare än indikerat. I dagsläget så är det en minimal räntehöjning under slutet av 2022 som förväntas av Stefan Ingves.

Ekonomisk tillväxt i Skandinavien: 2019-2021

Enligt SEB så verkar Norges tillväxt gå från 1.2% under 2019, till -1.9% 2020 och 3% under 2021. För Sveriges del så tycks samma rapport förvänta sig att svensk BNP tillväxt går från 1.3% under 2019 till -3.1% under 2020 (klart mer än Norge alltså) till en tillväxt på blygsamma 2.7% under 2021. Även under 2021 förväntas alltså Sverige få lägre tillväxt än Norge. Detta är alltså fördelaktiga siffror för Norges valuta, medan det är negativt för den svenska kronan.

Bäst för trading med NOK/SEK

Det finns tre seriösa aktörer som är lite mer specialisterade på NOK.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Störst utbud. Flest valutapar mot NOK och SEK. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


Skilling: Överlägset utbud, snabbast avslut med NOK

Hela 9 valutapar med norska kronan återfinns hos Skilling: AUD/NOK, CAD/NOK, CHF/NOK, EUR/NOK, GBP/NOK, NOK/SEK, NOK/DKK, USD/NOK samt NOK/JPY. Medan NOK mot SEK är en given favorit, så är även NOK/USD och NOK/JPY två intressanta par. Ifall du vill köra två alternativa safe heaven valutor mot varandra så kan även Schweiziska franc mot norska kronan vara passande att handla.

Skilling är kända som en skandinavisk valutamäklare, med allt på svenska. Supporten, live chatt, all fakta och hela webbplatsen. Du har även svenska betalmetoder såsom Swish och Klarna, förutom de traditionella metoderna som VISA, Mastercard eller banköverföring. I våra tidigare tester så har Skilling kommit ut som den med snabbast avslut, vilket kan väldigt intressant när du handlar lite oftare och med större volymer. När det kommer till lite mindre valutor, såsom NOK, så är det extra viktigt att hitta en stabil valutamäklare som snabbt kan stänga en affär oavsett hur marknaden rör sig. Det går alldeles utmärkt genom Skilling (recension), som är specialiserade på trading för just svenskar och norrmän. Så prova själv öppna konto hos Skilling idag. Du får tryggheten från en trovärdig och lokal svensk valutamäklare, alla instrument som kan önskas och BankID för maximal säkerhet.

Capital: Enastående inställningsmöjligheter

Ifall du gillar att pilla med unika inställningar, såsom att få varningsmeddelande när ditt valutapar når en viss nivå eller själv vill kunna justera hävstången, så är detta fullt möjligt hos Capital. Norska kronan har hela 8 olika instrument att handla: AUD/NOK, NOK/DKK, NOK/RUB, NOK/TRY, NOK/JPY, NOK/SEK, BTC/NOK samt Ethereum mot norska kronan (ETH/NOK). Med två kryptovalutor mot norska kronan, så har i alla fall Capital (omdöme) något riktigt unikt. Det är heller ingen annan som har trading med norska kronan mot turkiska liran eller mot ryska rubel, förutom just Capital.

Som kund hos Capital kan du njuta av ett flertal olika plattformar, där någon defintivt kommer passa din smak. Genom riktigt innovativ AI-teknik så sticker Capital ut och kan analysera din trading, samt hur du ska förbättra den över tid. Prova själv trading med Capital – en riktigt bra internationell valutamäklare som även finns på svenska.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Otroligt avancerad och prisvärd plattform. Mer inställningsmöjligheter än hos de andra. Prova Capital idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


AvaTrade: Längst tid på marknaden

En gammal räv på marknaden som fortfarande är otroligt populär heter AvaTrade. Även om utbudet inte är lika brett för den svenska eller norska kronan, så finns det viktigaste som har lägst spread. För närvarande så har AvaTrade ett utbud av 4 valutapar med norska kronan: EUR/NOK, USD/NOK, GBP/NOK och NOK/SEK. Det är definitivt de viktigaste och bästa att handla med ifall du vill prova på NOK trading. Vi har skrivit en artikel om 10 anledningar att handla med AvaTrade, vilken kan vara värd att kolla om du vill lära dig mer. AvaTrade erbjuder även många udda instrument, såsom trading med boskap eller grismagar. Ja, du läste rätt.

Men den kanske nyaste och mest användbara funktionen hos denna valutamäklare heter AvaProtect. Som namnet antyder så handlar det om ett skydd. Det är något exklusivt till AvaTrade, som innebär att du kan få pengarna tillbaka på affärer som går i fel riktning. Ponera t. ex att du köper norska kronan i hopp om att den ska bli starkare mot SEK, men istället så blir SEK 1% starkare inom 24 timmar. Då kan du med hjälp av AvaProtect ångra affären, upp till 1 dygn efter du påbörjade tradingen. För en väldigt låg extra försäkringskostnad så får du väldigt bra skydd. Prova själv AvaProtect nu!


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Med AvaProtect kan Du försäkra dig mot förluster, helt unikt och enastående att kunna sortera på detta vis. Registrera dig för AvaTrade nu!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.