fbpx

Pelle från Huddinge

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 10 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Som många valutahandlare nog känner till så kan ett antal makroekonomiska faktorer påverka valutahandeln i år. Eftersom räntan redan börjats höjas i vissa länder under 2021 och troligen allt fler höjningar kommer ske under 2021 och 2022, så börjar de makroekonomiska faktorerna bli allt viktigare för växelkurserna 2021. Valutahandel.se skrev nyligen om räntebanan i Norge, ett land som planerar att höja räntan två gånger redan i år. Här tittar vi även in på några andra makrofaktorer som kan påverka din valutahandel under andra halvan av 2021.

Börjar inflationen ta fart?

Det komplexa problemet med inflation är svårigheten att reglera den, självklart kan man exempelvis höja räntorna eller höja moms på varor för att minska efterfrågan i ekonomin men det är inte alltid bra lösningar. Ett exempel på hur vi känner av inflation är den starka prisökningen som trävirke fick i början av pandemin på grund utav hög efterfrågan. Även den stora bristen på halvledare har varit en faktor som markant ökat inflationen. Corona pandemin visade att den största drivkraften av inflation är faktiskt hög efterfrågan, även om riksbanken har alla möjligheter att printa ut pengar eller höja reporäntorna så är faktiskt efterfrågan det som driver inflation främst.

Det komplexa med valutamarknaden är att affärer sker hela tiden, när du går och handlar på ICA eller tankar din bil sker det en affär på valutamarknaden. Du byter dina valutor mot gods eller diverse tjänster, därför är mått som konsumentprisindex bra att följa för att se hur valutamarknaden kan tänkas röra sig framöver. 15 Juli mätte man att konsumentprisindexet i USA var uppe 4.7% sen Februari 2020, med tanke på att dollarn idag är världens största valuta känner man av det ganska snabbt. Vi ser exempelvis hur företag skyddar sig från inflation genom att förminska paket istället för att höja priserna, även om du inte betalar mer för varorna minskade din köpkraft då du bytte samma krona mot färre varor. Ifall du vill läsa mer om inflation och hur du kan kapitalisera på det, har vi en utförlig artikel som förklarar. Du kan också läsa vår artikel om att guldets tid som inflationshedge kanske är på väg att ta slut, även om priset på guld gått upp 2 dagar i rad nu.

Ekonomisk utveckling

Världen har haft en turbulent tid i samband med Corona viruset, många länder har backat i ekonomisk utveckling men vi börjar se en återhämtning. Enligt OECD ser det ut som att global ekonomi kommer öka 4.2% år 2021 och 4.4% år 2022 samtidigt som global inkomst ökar med 3 triljoner dollar. Den totala ekonomin är inte jätte relevant för dig som valutahandlare, däremot så är enskilda länder otroligt viktigt att studera ifall du vill generera avkastning. Under samma mätning som OECD utförde mätte de även effekt i export av Corona pandemin, där vi tydligt ser hur länder som inte producerar varor påverkas.

Länder som exporterar mer än de importerar har en högre efterfrågan efter deras valutor, det är väldigt logiskt då du som företag eller individ byter dina valutor mot varor i ett land och respektive företag bör då konvertera valutan till sin inhemska för att kunna fortsätta investera. Detta är varför vi tror bland annat på att länder som producerar mycket inhemska varor såsom Kina, Sverige och till och med Tyskland kommer ha en bättre valutautveckling än länder som USA där man främst outsourcear produktion. Ifall du vill veta mer om vad vi tror om dollarn skrev vi en artikel för inte så länge sen.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck den ledande, skandinavisk valutasajten för trading med olika Valutor. Testa Skilling riskfritt med ett demokonto, du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


När börjar räntan höjas i fler länder?

Det talas om förväntningar för räntehöjningar; bland annat i USA och Storbritannien, med tanke på att USA har ett så starkt handelsunderskott verkar det som att federal reserves ända val blir att höja räntorna för att dämpa inflationen. Det samma gäller Storbritannien, även om deras underskott inte är lika högt som USA är det mycket svårt att dämpa inflationen på andra sätt än att höja räntorna.

“How the hot UK labour market is driving interest rate forecasts following hawkish BoE shift, traders increasingly think MPC will tighten rates in second quarter of next year”. Samtidigt så har Brasilien höjt räntan i veckan med 1% och Mexiko höjde räntan med 0.25% igår rapporterar Al Jazeera. Tidigare så har även Ryssland och Chile höjt räntan, detta visar på en klar dämpning inom tillväxtmarknaders potential för att fortsätta växa.

“Brazil’s central bank enacted its biggest interest rate rise in almost two decades on Wednesday, with a 100 basis point increase aimed at curbing the risk of spiraling inflation. Central bank accelerates the pace of tightening in an effort to tame spiraling inflation”

Av våra grannländer så tycks Norge vara snabbast att höja räntan, kanske både i september och december i år, skriver Norges Bank. Men jag skulle inte oroa mig för mycket, med tanke på att det ändast är en säkerhetsåtgärd från regeringen kommer det inte ha en så stor påverkan på ekonomin. Med tanke på att Norge även exporterar mycket varor och fortsätter växa kommer den Norska kronan efterfrågas mer, därav är högre inflation oundvikligt för landet. Räntenivån är mest ett sätt att stabilisera valutan så inflationen inte skjuts för högt. Detta är också en av anledningarna till varför vi tycker den Norska kronan är en så stark valuta, rekommenderar definitivt att ni läser vår prognos för valutan ifall du vill lära dig handla med den.

Norge planerar att höja räntan i september

Politiska faktorer – förstör outsourcing ekonomin?

Detta är ett mycket kontroversiellt ämne då folk har olika åsikter kring outsourcing, medans det har gjort så att fler blivit arbetslösa i väst världen finns det faktiskt ekonomiska fördelar ifall du är en valutahandlare. Outsourcing gör att valutamarknaden blir mer globalt konkurrenskraftig, detta innebär att det helt enkelt blir lättare att tjäna pengar på andra valutor än de stora som Euron, Dollarn osv. Förutom det så är också naturen av outsourcing skapar deflation, genom att inte behöva betala lika många löner efterfrågas det mindre valutor. Ett bra exempel på detta är Google som nyligen bestämt sig för att ge mindre lön till anställda som arbetar från en billigare ort, även om detta låter oetiskt så gör det faktiskt att dollarn håller sitt värde. Förutom att folk får lägre löner så innebär det också att priserna i respektive ort inte flyger upp eftersom folk med pengar flyttar dit.

Självklart finns det även andra alternativ kostnader till outsourcing, men målet med att göra affärer på valutamarknaden är ju självklart att vi skall tjäna pengar. Ifall du inte vet hur du skall börja har vi en valutaskola och en lista på fler faktorer som påverkar kurser.

Vart kan du handla valutor år 2021?

Capital TraderCapital (omdöme) – En lysande plattform för valutahandel, men även handel för andra typer av finansiella tillgångar. Capital har ett stort utbud av råvaror, valutor, aktier och annat du också kan handla med. De har även innovativ AI teknik för att analysera dina affärer som ett komplement till deras stora utbud av verktyg du kan utnyttja för teknisk analys. Börja handla på Capital idag!


ROInvesting (omdöme) – En flerfaldigt prisbelönad plattform som lägger fokus på transparens och användarvänlighet. Det är även integrerad met MetaTrader 4 som idag är väldigt populärt för trading oavsett om du är professionell eller nybörjare. Bolaget är även registrerad bakom CySEC så du behöver inte oroa dig för dina pengar. Klicka här för att registrera dig.

Pepperstone logo
Pepperstone (omdöme) – En succé i australien som tagit sig till Sverige, de flesta plattforma för trading är väldigt lika men det jag gillar med Pepperstone är möjligheten till företagskonto. Detta är ytterst bra för dig som vill kunna utnyttja svenska skatteavdrag samtidigt som du tjänar pengar. Även mycket bra utbildningsmaterial du kan använda för att lära dig mer, börja handla hos Pepperstone idag!


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Stort utbud av finansiella produkter och möjlighet till CFD handel. Prova Capital!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.