fbpx

Petter från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 22 minuter sedan.

» Prova IG du med.
72% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Kryptovalutor eller digitala valutor som det också kallas – är ett diffust ämne för många. Det är fortfarande relativt nytt och har mötts med skepticism från många håll, trots att både små länder som Bahamas släppt centralbanksstödda Sand Dollar och Kina gör tester med en digital yuan i bland annat Shenzhen.

Det är tydligt att fler får upp ögonen för att handla kryptovalutor, inte minst eftersom att värdet på kryptovalutorna når nya höjder näst intill varje dag.

Hur pass stort värdet faktiskt kan bli är omöjligt att förutspå, men det kan mycket väl vara starten på något helt nytt. Hur pass säker förklaringen är för “valuta” kan vara svår att se, men här kan du läsa allt du behöver veta för att förstå vad Kryptovalutor är.

Vill du komma igång och trada kryptovalutor redan idag så brukar det smidigaste alternativet för oss svenskar vara att trada crypto hos Skilling. Där kan man enkelt registrera sig med svenskt BankID. Insättning görs också blixtsnabbt med både betalkort, banköverföring och till och med svenska Swish. Att Skilling är EU-licensierade gör också att man som kund har viss trygghet. Givetvis är det hög risk att spekulera med kryptovalutor så man ska som alltid aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora. Det går att komma igång med så lite som 1200 kr. Det är både kul och spännande när man väl är igång. Du kan även läsa vår recension om Skilling här.

Vad är Kryptovalutor?

BTC, Bitcoin är originalet bland Kryptovalutor och Blockchain. 2009 kungjorde skaparen Satoshi Nakamoto officiellt att ett koncept för ett hittills olöst problem nu verkligen fungerade perfekt. Han sa att “denna första lansering av Bitcoin innebär ett nytt elektroniskt pengasystem. Den använder en form av “kamratsystem” för att motverka dubbla transaktioner, och är helt decentraliserad och har ingen central auktoritär eller server.” Det är faktiskt en väldigt bra men kort förklaring av hur systemet fungerar, men alla har inte full koll på funktionerna.

Satoshi byggde ett decentraliserat digitaliserat pengasystem på samma vis som ett nätverk för fildelning är uppbyggt. Det gav möjligheten till en digital valuta som är helt baserad på tillgång och efterfrågan och som inte är baserat på inflation.

För att skapa en digital valuta behöver man först ha tillgång till en kontobalans och transaktioner. Sedan gäller det att hålla koll på dessa konton och alla transaktioner, något som visade sig vara väldigt svårt för tredjehands parter i en ekonomisk transaktion. Problemet som Satoshi löste var betalningsnätverkens transaktions dubbleringar, vilket innebär en teoretisk risk en part att spendera samma pengar två gånger.

Centralbanker använder en liknande funktion, fast digital valuta har en många gånger version av att utföra denna verifiering för att kontra dubbla transaktioner.

Betyg: 5.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Prova en bättre kryptosajt. Upptäck StormGain, du med.

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.


Tanken bakom fildelningsnätverk visade sig fungera lika bra för att verifiera autenticiteten för filer så som för annan information. Lösningen som Satoshi kom med var lika genial som enkel och han bevisade att det var fullt möjligt få ihop en felfri metod för att hålla kolla på det problem som hittills hade satt stopp för liknande tjänster.

Vad är Blockchain?

I vanliga fall är det en central enhet som får i uppgift att bokföra alla transaktioner. Det innebär att många olika avskilda avdelningar måste arbeta ihop men på skilda håll och skicka information fram och tillbaks. Det är en form av nätverk det med, men Blockchain är ett digitalt nätverk. Varje medlem i nätverket behöver verifiera en bit information för att godkänna den och det behöver råda fullständig konsensus för att giltigförklara verifikationen.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Så snart informationen för transaktionen är verifierad läggs den till resten i form av en virtuell databas, eller ett “block”, där den blir en del av en krypterad kod.vad är blockchain

Hur fungerar mekanismen bakom Blockchain?

Kryptovalutor som Bitcoin består i grund och botten endast utav ett nätverk. Varje kamrat i nätverket har full tillgång till nätverkets hela historik, därav också detaljerna för alla konton och transaktioner.

En fil för en transaktion informerar att “Johan ger X Bitcoin till Malin” bör vara signerad med en privat “nyckel”. Transaktionen blir känd för nätverket omedelbart, men blir inte giltig förens den är verifierad av alla kamrater i nätverket.

Verifiering är A och O och det är också anledningen till att bankernas hanteringstid tar “3 till 5 bankdagar”. Ju längre en transaktion inte är verifierad finns det en chans att ändra den, det finns tydligen sätt att hacka systemet. Med Blockchain går det omedelbart och så snart en verifiering är gjord så blir den en del i nätverkets krypterade kod – även känd som Blockchain.

Hur skapas Kryptovalutor?

Alla transaktioner verifieras av nätverkets medlemmar, även kända som “Miners”. Det är endast miners som kan utföra arbetet, det är deras jobb i ett nätverk för Kryptovalutor. De hanterar en transaktion, märker den som verifierad och skickar den vidare till nätverket där den blir en del av systemet. För detta jobb får miners betalt, vanligen i form av en Kryptovaluta.

Vem som helst kan bli en miner. Det finns ingen central enhet som har auktoriteten att delegera dessa uppgifter, så det måste finnas ett sätt att förhindra att en part utnyttjar en annan. Därför satte Satoshi regeln att miners måste själva investera arbete för att bli kvalificerade. Arbetet består av kryptografi, kort sagt behöver man hitta en “Hashtag” (ett speciellt kommando för kodning) som bevisar att arbete har utförts. Detta kallas för mining, eller grävande.

Mining består av att lösa ett kryptologiskt pussel. Efter att en miner har hittat en lösning på pusslet blir hen bygga ett block och lägga till den till blockchain. För detta får minern betalt i Kryptovaluta. Detta är det enda sättet att skapa Kryptovalutor.

Bitcoin kan endast skapas genom att lösa ett kryptologiskt pussel som blir svårare och svårare för varje gång.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: 1-klicks trading med 4079+ instrument – direkt från ett bolag vars grundare är från Belarus. Nu har de dock flyttat till Kiev.

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


En kort förklaring av Kryptovalutor

Om man tar bort allt nonsens runt Kryptovalutor och summerar det på ett enkelt sätt kan man säga att det endast är limiterade bokföringar i en databas som ingen kan förändra utan att uppfylla specifika villkor. Trott eller ej, men det är även en specifik definition av vilken valuta som helst.

Ta vilken bank som helst. En valuta är inget annat än ett system av limiterade, kontrollerade och verifierade bokföringar av transaktioner av ett konto i en databas.

Fördelar med kryptovaluta

Det finns främst 5 fördelar med Kryptovaluta jämfört med fiatvaluta eller råvaror.

Kryptovaluta är oåterkalleligt. Så snart en transaktion har verifierats finns det inte någon chans för någon att redigera transaktionen.

Anonymiteten. Varken konton eller transaktioner är knutna till en fysisk identitet, utan finns endast på en digital adress (en till synes helt sporadisk kod på 30 karaktärer).

Snabbt och globalt. Transaktioner går näst intill omgående och verifieras inom ett par minuter i ett globalt nätverk. Det spelar ingen roll om du skickar pengar till din granne eller till Kina.

Säkerheten. Kryptovalutor är låsta i ett kryptografiskt system. Långa koder och lite matematisk magi gör det omöjligt att hacka systemet.

Friheten. Det finns ingen man behöver fråga om tillåtelse, man behöver bara ladda ner ett program helt gratis.

Kryptovalutor är digitalt guld. Riktiga pengar som är säkra från politiskt inflytande och som ökar i värde i det långa loppet. Det är också ett snabbt och smidigt sätt att skicka pengar över hela planeten på ett sett som är både privat och anonymt nog för att kunna betala för allt möjligt. Det finns så mång av dem att det är lönt att hålla koll på så många som möjligt.

Reglering och lagstiftning av crypto

I början av år 2024 förväntas Europeiska Unionen införa förordningen vid namn Markets in Crypto Assets (MiCA). Detta för att reglera och skapa en legal struktur kring kryptotillgångar inom EU. Denna förordning är tänkt att öka investerar- och konsumentskyddet men också kontrollen från myndigheter. Detta förväntas leda till en tydligare legal situation inom och mellan Europeiska Unionens länder vilket kan underlätta för företag att dra nytta av tekniken och bidra positivt till teknikutvecklingen. På detta sätt hoppas unionen genom lagstiftning och tydligare regler att man ska kunna ta täten inom kryptovalutans tekniska framfart och på så sätt locka till sig bolag inom teknikens framkant, i jämförelse med jurisdiktioner där situationen och dess legala status fortsatt är oklar eller i gråzon.

Kryptovalutor

Det finns många olika Kryptovalutor på nätet och de flesta baseras i grunden på liknande tankesätt och system, medans vissa skiljer sig drastiskt från övriga. I början av år 2023 finns tiotusentals olika kryptovalutor under tiotalet olika blockkedjor som t.ex. Ethereum, Binance Smart Chain, Cronos, Polygon, Solana och många fler. Olika Kryptovalutor använder sig av olika teknologi och är grundade utifrån olika värderingar. En stor skillnad är exempelvis att vissa kryptovalutor baserar sin säkerhet och informationen kring överföringar mellan ägare på en teknik som kallas proof of work (där bl.a. Bitcoin använder) medans andra, exempelvis Ethereum använder sig av en teknik som kallas Proof of Stake. Olika kryptovalutor är olika effektiva, populära och hypade vilket gör att efterfrågan och därmed priset gör att vissa är högre värderade än andra. Men det är ju så som tillgång och efterfråga fungerar. Därför tänkte vi att du kanske vill läsa lite mer om de olika Kryptovalutorna.

Bitcoin (BTC) och Bitcoin Cash (BCH)

Störst, bäst och vackrast! BTC fungerar som guldstandarden i industrin för kryptovalutahandel. Först ut, mest känd, och ökänd för sin inverkan på cyberbrott och för att vara betalmedlet på det mörka nätet. BTC blev lanserat på riktigt 2009 av en man under pseudonymet Satoshi Nakamoto. Det uppskattas att upp till 6 miljoner aktiva användare utför lite drygt 200 000 transaktioner dagligen.
›› Läs mer om Bitcoin

Ethereum (ETH)

Ethereum logo - 150 pixlar
ETH kapades av underbarnet Vitalik Buterin och har snabbt klättrat upp som den klara 2an bland Kryptovalutor. Olikt Bitcoin så klarar även den blockchain som driver ETH fler funktioner än att endast verifiera transaktioner. Ethereum kan även processa kontrakt och andra program. Det gör att Ethereum är ett perfekt verktyg för blockchain.

Det finns flera olika kloner av Ethereum som faktiskt är en värd för flertalet “Tokens”. Det gör att Ethereum är mer av en familj av olika valutor istället för en enda digital valuta. När man pratar om Ethereum i folkmun är det dock oftast valutan Ether man avser.
›› Läs mer om Ethereum

Ripple (XRP)

Ripple Logo - 150 pixlar
Kanske den minst omtyckta projektet i Kryptovärlden. Ripple har en egen valuta, XRP, men nätverket är uppsatt för att processa skuldenoter än själva valutan. XRP som en valuta fungerar inte på samma sätt som övriga Kryptovalutor, det är inget medel att lagra eller stiga i värde. Det fungerar mer som ett sätt förhindra att nätverket blir utsatt för spam.

Ripple Labs skapade alla sina mynt och distribuerade dem lite som de vill. Det gör att Ripple kallas för en “pre-mined” valuta, en förbestämd valuta.
›› Läs mer om Ripple

Solana

Solana logo
Solana blockkedjans egen huvudsakliga kryptovaluta med samma namn förkortas SOL och har nått stor uppmärksamhet i kryptovärlden, inte minst för de otroligt låga transaktionskostnaderna som speciellt uppskattas i NFT-världen. Idag så tävlar ETH och SOL många gånger över vilka som är bäst på NFT'er. Organisationen bakom Solana är också den första blockkedjan och kryptovalutan som släppt en egen mobil som heter Saga eller Solana Mobile. Läs mer om Solana här.

Monero (XMR)

Monero Logo - 150 pixlar
Detta är resultatet av flera tidigare försök. Monero använder sig av en så kallad cryptonite algoritm som har lagt till ännu ett lager av säkerhet. Med BTC så dokumenteras alla transaktion i ett blockchain, vilket innebär att det går att följa och spåra. Monero använder ett lite annorlunda system, kanske är det därför valutan slog igenom sommaren 2016 då ett par marknader på dark web valde att börja acceptera Monero. De flesta är dock överens om att Monera har blivit stort tack vare att det är ännu enklare att hålla transaktioner anonyma.

LiteCoin (LTC)

Litecoin logo - 150 pixlar
Värd namnet “lillebror till Bitcoin”. LiteCoin var en av de första bolagen som lanserades efter Bitcoin och ansågs snabbt vara “Silvret” för det “Guld” som ansågs vara BTC. Det var snabbare, hade fler mynt tillgängliga och det var en ny algoritm för mining processen.

Men LiteCoin lyckades aldrig slå sig in i branschen och hittade inget unikt användningsområde. Idag ligger de långt bakom Bitcoin även om det fortfarande är fullt slag i verket. Många samlar på sig så mycket de bara kan av LiteCoin, ifall Bitcoin skulle fallera.
›› Läs mer om Litecoin

Tether gröna logo

Tether (USDT)

En av världens tre mest använda kryptovalutor utifrån omsättning är Tether, eller USDT som den kallas. Original Tether är världens största stablecoin. Systermyntet, Euro Tether (EURT) är inte ens i närheten av lika populär på kryptomarknaden. Väldigt många kryptopar handlas mot just USDT och eftersom det är en “safe heaven” när det är volatilt på marknaden, så används och omsätts Tether mer än andra kryptovalutor. Du kan läsa mer om likheterna och skillnaderna mellan olika stablecoins här. Läs vår djupgående recension om USDT här.

BUSD logo

Binance USD (BUSD)

Binance, världens största krypto exchange, använder Binance USD (BUSD) som sitt stablecoin. BUSD är ett samarbete mellan Binance och Paxos och använder antingen ERC-20 och Ethereums blockkedja, eller BEP-20 och Binance ena blockkedja. Rent säkerhetsmässigt så backas BUSD upp av fysiska tillgångar motsvarande värdet på Binance USD. Valutareserverna för BUSD är 100% uppbackade och relgerat av bland annat New York State Department of Financial Services, i väntan på att EU ska utöka regleringen av stablecoins. Läs vår recension av Binance USD här.

USDC logotyp

USD Coin (USDC)

En av Valutahandels favoriter bland stablecoins är onekligen USDC. Många anser att USD Coin ger lite mer trygghet och stabilitet än andra stablecoins. I dagsläget så är USDC den näst största bland marknadens stablecoins när vi talar om genomsnittlig daglig omsättning under det sista året. Bolaget Circle ligger bakom USD Coin och det har funnits sedan maj 2018. Lär dig mer om historien bakom USDC och vad många kallar den säkraste valutan av sin typ i vår recension av USDC.

Pax Gold liten logo

Pax Gold

Marknadens främsta råvarubaserade stablecoin som kryptovaluta är Pax Gold. Som namnet antyder så är det baserat på guldpriset. Så ifall du vill hedga mot inflation och ha en relativt stabil kryptovaluta, så kan Pax Gold vara ett alternativ att titta närmare på. Redan 2019 så blev Paxos, bolaget bakom Pax Gold, reglerat som det första digitala guldet av New York State Department of Financial Services (NYDFS). Lär dig mer om Pax Gold här.

Du kan handla Kryptovalutor online hos de flesta av våra rekommenderade valutamäklare, de främsta cryptomäklarna eller ett 10-tal seriösa crypto exchanges. Läs igenom våra recensioner så får du veta mer om de alternativen du har.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.