fbpx

Petter från Luleå

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 33 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Har du koll på vilken europeisk valuta som stärkts mest i EU det senaste året? Att landet har superlåg arbetslöshet, mycket god tillväxt i ekonomin samt en ränta som tickar uppåt indikerar dessutom att denna centraleuropeiska valuta sannolikt kommer ha god möjlighet att fortsätta stärkas, åtminstone om man får tro på traditionella ekonomiska teorier med carry trading.

Snart två år in i den pandemi som i fjol tvingade många ekonomier och nationella valutor på knä, ser det finansiella läget ut att överlag stabilisera sig. Många länder förbereder för en borttagning av de ekonomiska lättnader som tillfälligt infördes för att förhindra finansiell kollaps – däribland räntejusteringar, vilka i sin tur ger valutakurserna en skjuts uppåt.

För somliga länder sker återhämtningen snabbare och mer framgångsrikt än för andra. Valutahandel har tidigare bland annat skrivit om Norges lyckosamma väg tillbaka, och hur dubbla räntehöjningar under återstoden av 2021 planeras för att stimulera den norska ekonomin som hela tiden växer sig allt starkare. Grannlandet i väst är dock inte ensamt om att studsa tillbaka med besked och att ha en ekonomi och valuta på stark frammarsch. Längre söderut och mer mot den östra delen av EU, så finns en nation som trots Norges lukrativa oljetillgångar går än bättre. Vet du vilken valuta vi talar om? Det har varit den starkaste EU-valutan de sista året och är något av en valutaöverraskning för oss.

CZK tar täten bland valutorna I EU

Om vi säger Tjeckien, vad tänker du på då? Förmodligen något i stil med öl i världsklass, härliga weekendresor till en av Europas vackraste huvudstäder, smarrig gulaschsoppa och hem för några av världens bästa hockeyspelare genom tiderna? För de flesta är det centraleuropeiska landet kanske främst förknippat med just smak- och kulturinfluenser från öst och hockeylegendarer som Jaromir Jagr – snarare än med finansiellt välstånd och en blomstrande ekonomi.

Tjeckien har haft det tufft ekonomiskt allt sedan den stora finanskraschen 2008 och under den långvariga, globala recession som följde därefter. Landets intäkter grundar sig i huvudsak på exporthandel, vilket gör de sårbara för förändringar i konjunkturläget på såväl global som regional nivå. Turbulens inom Euro-området har också det haft en negativ inverkan på den tjeckiska ekonomin. Landet har själva inte euro som valuta, men bedriver omfattande handel med nationer tillhörande den europeiska valutaunionen.

Lättnaderna efter finanskrisen kom först i mitten av 2010-talet, då landets tillväxt sakta men säkert började vända uppåt. Utöver en världsledande tillverkare och exportör av öl, har Tjeckien sedan 2014 även kommit att bli en av de mest framgångsrika exportnationerna för teknisk och elektronisk utrustning samt komponenter för fordonsindustrin. En position som bidrar till landets nu starka återhämtning efter den ekonomiska kris som följt covid-19.

Handla CZK hos Skilling nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck handel med CZK hos en ledande, skandinavisk valutamäklare. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Vad har lett till en avsevärd förstärkning?

Den tjeckiska ekonomin och värdet på valutan har gynnats av de globala prisstegringarna på energi och material för bygg och industri, vilka i sin tur peakat till följd av ökande efterfrågan och leveransproblem som orsakat en minskad tillgång. Exporthandeln med elektronik och metall har som resultat blivit extra gynnsam, med positiv tillväxt och en allt starkare valuta som resultat.

Samtidigt är det viktigt att belysa att de extraordinära förutsättningar som följt av pandemin må ha givit CZK en extra stor skjuts, men att viktiga bidragande komponenter fanns där redan innan. Inflationsnivån har legat för högt i nästan tre års tid – framförallt på grund av brist på arbetskraft. Detta har i sin tur orsakat förhöjda löner och drivit på konsumtionen. Tjeckiens arbetslöshet låg i augusti 2021 på 3%, att jämföra med över 8% i Sverige.

Statsskulden uppgår enligt den senaste statistiken från Czech National Bank till 42,7% av BNP, vilket är en ökning med 3,2% från föregående år. Tillväxten beräknas landa på 3,3% för 2021 och 4,9% för 2022.

Räntehöjningar att vänta – eller inte?

Valutans snabba värdeökning och det faktum att inflationsnivån vid det här laget har legat över gränsen i flera år göder en oro för skenande inflation framgent om inga åtgärder vidtas. Tjeckiska centralbanken har flaggat för att en (eller flera) räntehöjningar är nödvändiga i syfte att hålla ekonomin i schack. Man möts emellertid av ett visst motstånd från sittande regering – vilka i möjligaste mån vill undvika dyrare räntor i syfte att inte driva upp lönekostnaderna för vare sig staten, företag eller privatpersoner. Detta har mötts av massiv kritik – dels på grund av farhågor för skenande inflation, och dels eftersom Tjeckien generellt domineras av en sparekonomi snarare än en låneekonomi (överlag bland konsumenter).

Motsättningar till trots genomförde tjeckiska centralbanken en räntehöjning på 0,25% i augusti i år, vilket landade nuvarande nivå på 0,75%. En ytterligare höjning till 1,25% senare i år har flaggats för, vilket i sådana fall skulle bli landets största höjning sedan 1997. Huruvida centralbanken och den tjeckiska regeringen kommer att gå på samma linje framöver beror till stor del på utgången av det parlamentsval som hålls nästa vecka.

Oppositionen är starkt kritiskt mot nuvarande administrations räntepolitik och anser höjningar i nivå med centralbankens rekommendationer nödvändiga för att undvika en ekonomisk kris. Framförallt med tanke på landets överhettade arbetsmarknad och det faktum att globala priser på tjeckiska exportvaror sannolikt kommer att vara fortsatt höga en tid framöver.

Var kan man handla CZK?

Värdeökningen av den tjeckiska nationalvalutan gör den givetvis till en intressant kandidat för valutahandel. CZK har stärkts mot såväl EUR som USD det senaste året, för vilka den största höjningen har skett mot euron. För ett år sedan kostade en euro strax över 27 CZK – idag ligger priset på 25,34 CZK.

CZK är en relativt stor europeisk valuta, varför valutapar med CZK finns att handla hos majoriteten av de stora och etablerade mäklarna. För snabb och säker trading med snäva spreads med marknadens främsta aktörer, så rekommenderar vi framförallt:

– CMC Markets: Ett av Europas största utbud av såväl valutor som andra tillgångar – däribland närmare 20 olika CZK-par på Next Generation. CMC Markets erbjuder tajta spreads, hög transparens och den tekniskt fulländade plattformen Next Generation. Genomsnittskunden hos CMC Markets sätter in drygt 50 000 kr enligt vår senaste artikel om CMC Markets på börsen.

Testa CMC Markets här.

– Skilling: Svensk onlinemäklare med ett par CZK-par i sortimentet, liksom närmare 1000 andra instrument. Säker trading med BankID, låga avgifter och både MT4, cTrader och Skilling Trader tillgängliga. Detta räknas som en av favoriterna bland svenskar. Du börjar med ett fiktivt demokonto och kan prova på att handla valuta med 100 000 kr, helt riskfritt.

Registera dig hos Skilling och prova här.


Betyg: 9/10
Minsta insättning: Obegränsat
Beskrivning: Den optimala sajten för lite större kunder, söker marknadens bredaste utbud av CZK valutapar. Prova CMC Markets nu!

Riskvarning: 73% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos denna valutamäklare.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.