Dollar fortsätter att tappa medan Euron ökar

Ingen har väl missat det senaste fallet i USD. Dollaren var på sin tre årslägsta mot en rad olika valutor i fredags. Samtidigt så har Euron skördat framgångar och nådde sin högsta topp sedan 2014. Det är många olika faktorer som påverkar att USD har gått ner så pass mycket. Den kanske största bidragande orsaker är att räntan i USA är på väg upp.

En annan sak som har tyngt dollaren den senaste tiden är budget problemet och att man inte kommer överens om budgetsunderskottet. Det börjar nu närma sig 1 triljon USD under 2019 och regeringen kommer att behöva göra något. Tack vare skattesänkningar så kommer skulden att öka ännu snabbare.

Euron har nu tappat lite sedan sin topp på $1.256 och är nu nere i $1.241. Det är trots allt en fin utveckling den senaste tiden och alla som äger euro bör vara nöjda. Annars har vi sett de vanliga marknadskorrektionerna under denna vecka där inflationen har nått en ny topp. Många tror att FED kommer att öka räntan under året och då kommer även inflationen att ta fart.

Marknaden är osäker och det är svårt att sia om vart vi är på väg
. En sak kan vi vara säkra på och det är att ränta inte kan gå mycket längre ner. Vi får alltså med all säkerhet att se högre räntor under 2018. Som valutahandlare så kan man dra nytta av detta på lite olika sätt.

Tittar vi på aktiemarknaden så gick S&P upp i fredags. Indexet har legat ganska stabilt efter att inflationen satte oro i marknaden i början av februari. USD gick faktiskt upp något mot yenen och slutade på 106.30. Tidigare så var den nere på en 15-månaders lägsta (USD/YEN). Den Japanska yenen har överraskat oss och visat sig ha en otrolig styrka. Den ser ut att kunna fortsätta upp mot en rad olika valutor under en bra tid framöver.

Engelska handelssiffror var under förväntan

Vi fick nyligen se Englands handelssiffror för januari och det visade att försäljningen ökade med 0.1%. Tyvärr så var det under marknadens förväntningar på 0.5%. Det är den minsta ökningen sedan april 2017 och det är frågan om vi ser ett trendskifte här.

Försäljningen hade inte ökat så mycket som vi hade trott i början av året och det kan delvis bero på ökade priser och inflation. På årsbasis så har försäljningen ökat med 1.6 % vilket är betydligt lägre än förväntningarna på 2.6 %. Vi kommer att hålla koll på utvecklingen här eftersom den även kan påverkar oss i Sverige och flera olika valutapar.

För att summera veckan

  • Pundet började bra men tappade i slutet av veckan efter att försäljningssiffrorna i England var svagare än förväntat. GBP/USD tappade -0.49% i veckan.
  • USD hämtade sig efter att en ordentlig svacka. Vi ser det inte som en långsiktig återhämtning, utan mer en kortsiktig uppgång. EUR/USD var ner 0.44 % under veckan.

Nu får vi se hur valutorna utvecklas under nästa vecka och framöver. USD ser ut att vara riktigt nertryckt nu och när återhämtningen väl sker så ska man nog försöka att vara med på tåget. Det svåra är att avgöra när detta sker.

Copyright © 2016-2018 www.Valutahandel.se
All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital du är beredd att förlora. Tidigare resultat garanterar inte framtida resultat. Informationen på denna sajt är av utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning.