fbpx

Fredric från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 41 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
82% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Intresserad av valutahandel med israelisk shekel (ILS)? Här på Valutahandel.se hittar du livekurser för EUR/ILS och USD/ILS samt värdefull information om den israeliska valutan. Häng med och lär dig mer om en viktig valuta i mellanöstern.

EUR/ILS  
USD/ILS  

Hur läser man ovanstående valutakurser?

Valutakurser läses alltid enklast bakifrån och fram, det vill säga från höger till vänster. Valutan till höger kallas för motvaluta och är den valuta du säljer, medan valutan till vänster kallas för basvaluta och alltså är den valuta du köper.

Livekurserna ovan visar således hur många ILS du i dagsläget måste betala för att få 1 EUR respektive 1 USD. Observera att ovanstående kurser är livekurser, vilket innebär att de ändras hela tiden.

Var kan man handla ILS?

Ny israelisk shekel handlas inte lika mycket som USD, EUR, JPY, CHF och andra populära valutor, varför det således inte är alla mäklare som har den i sitt utbud. Globala valutamäklaren IG – vars hemsida också finns på svenska – erbjuder dock handel med ILS mot EUR och USD till konkurrenskraftiga spreads och på moderna, prisbelönta tradingplattformar som MT4 och IG's egen plattform. Även Capital, som bland annat lockar med supermodern AI-teknik, har ILS i sitt valutautbud.

Här kan du öppna ett konto hos IG om du vill testa handel med ILS.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Handla ILS hos IG, en av marknadens bästa och mest använda tradingmäklare 2020. Kom igång med trading redan idag!

Riskvarning: 72% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Bakgrundsfakta för ny shekel

Ny shekel infördes som officiell valuta i Israel år 1985 då den ersatte den tidigare valutan som även den gick under namnet shekel – därav att dagens valuta heter just ny shekel. Den äldre shekeln ersatte i sin tur den israeliska liran (även kallad det israeliska pundet), vilken var den officiella valutan i Israel mellan år 1948-1952 – men också i Palestina mellan 1927 och 1948 under tiden landet löd under brittisk flagg.

De monetära förhållandena har precis som politiken tidvis varit invecklade i Israel, men sedan mitten av 1950-talet har shekeln varit den enda godkända valutan i såväl Israel som på Västbanken. I dagens Palestina används vid sidan av ny shekel dock även jordansk dinar.

Israelisk ny shekel ges sedan 1954 ut av Bank of Israel, vars huvudkontor ligger i Jerusalem. Valutan har ett antal olika valörer i såväl mynt som sedlar; 20, 50, 100 och 200 ILS i sedlar samt 1 shekel och 2, 5 och 10 shqalim i mynt. Ny shekel har även en underenhet – agorot – som finns i mynt med valörerna 5, 10 och 50.

Officiell ISO 4217-kod för ny israelisk shekel är ILS.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Trada ILS hos Capital, en av världens mest moderna onlinemäklare med konkurrenskraftiga spreads och en innovativ plattform. Registrera dig redan idag!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Från jordbruksekonomi till ett mecka för IT och tech

Israels ekonomi dominerades under lång tid av intäkter från jordbruk, men det senaste decenniet har landet gjort en imponerande resa in i den digitala tidsåldern. Israel har snabbt gått från ett till största del enkelt jordbrukssamhälle till en hub för modern teknik, med en IT-sektor om blir allt mer betydande för landets intäkter.

Utvecklingen har genererat ett ökat internationellt intresse för att göra affärer med Israel, vilket också drivit på ett skifte från en tidigare i princip enbart statsstyrd ekonomi till en marknad där privata aktörer tar allt mer utrymme.

Moderniseringen och utvecklingen till trots är jordbruk fortfarande en viktig del av Israels ekonomi och viktiga exporthandel. Även här sker dock förändringar då det tidigare kollektiva ägandet i allt större utsträckning successivt övergår till privat ägande. Till de största och mest inkomstbringande exportvarorna hör bland annat bomull, jordnötter, diamanter, citrusfrukter samt annan frukt och grönt – men även kontroversiella varor som vapen. Landets viktigaste exportpartners är länder inom EU samt Indien, Kina och USA.

israel pengar shekel

Viktiga faktorer att hålla koll på

Israel har de senaste åren (undantaget pandemikrisen) haft en bra BNP-tillväxt på drygt 3%, låg inflation och en rimlig statsskuld. Landets framgångar i IT-sektorn och den viktiga exporthandeln har drivit på en bra tillväxt, men samtidigt dras landet sedan flera decennier tillbaka av politiska spänningar och konflikter, vilka bidrar till att marknaden fortfarande till viss del är osäker i sin helhet. Räntemässigt ligger Israel lågt – i dagsläget är styrräntan på 0,10%.

Vid handel med ILS är det, precis som vid handel med andra valutor, viktigt att göra såväl fundamentala analyser som tekniska. Den israeliska shekeln har det senaste året stärkts en del mot framförallt den allt svagare dollarn, men även mot euron. En utveckling som kan komma att få negativa effekter på landets exporthandel och vidare återhämtningen efter pandemin. Således planerar den israeliska centralbanken att, precis som i fjol, fortsätta köpa utländsk valuta även under 2021 i ett försök att stävja valutans fortsätta uppgång.

Tror du på en uppgång eller nedgång i ILS framöver? Oavsett hur din prognos lyder kan du hos IG gå både kort och lång i israelisk shekel. Registrera dig hos IG här.

Intresserad av fler valutor? Här på Valutahandel finner du valutasidor för ett stort antal olika valutor – såväl större som mindre.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.