fbpx

Magnus från Huddinge

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 42 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Amerikanska dollarn omnämns generellt som den starkaste och mest inflytelserika valutan i världen. Den tradas överlägset mest och dominerar som reservvaluta – men rent värdemässigt ligger den faktiskt inte i topp. Nedan listar Valutahandel de 10 fiatvalutor som är högst värderade i världen per hösten 2023.

Vad bestämmer värdet på en valuta?

Innan vi dyker in i topplistan repeterar vi kort hur en valuta prissätts och vilka faktorer som bestämmer värdet på en viss valuta. Valutor handlas som bekant alltid i par, varför värdet på en valuta alltid mäts i relation till en annan. Valutor kan ha fri växelkurs, vilket innebär att priset styrs av tillgång och efterfrågan och hela tiden fluktuerar därefter, eller vara peggade mot en annan valuta. Valutor vars kurs är peggade mot en annan är vanligtvis det mot USD. Att växelkursen är knuten till USD innebär att en enhet av den valutan alltid motsvarar ett visst fast värde i USD.

Vad gäller tillgång och efterfrågan påverkas detta av en mängd olika faktorer för olika valutor. För länder med tunga råvaruindustrier – exempelvis olja – är valutans värde starkt knutet till marknaden för den aktuella råvaran. Geopolitiska faktorer spelar också in liksom det ekonomiska välmåendet i ett land generellt. Inflation, ränteläge, arbetsmarknad och inrikespolitiskt klimat har alla en inverkan på hur en valuta värderas och huruvida den är eftertraktad bland utländska investerare.

Topp 10 dyraste valutorna i världen 2023

För listan nedan har vi tittat på valutornas värde i förhållande till den amerikanska dollarn – det vill säga hur många enheter 1 USD ger i de andra valutorna. Givetvis hittar du även kurserna i förhållande till SEK. Som synes domineras listan av oljetunga Mellanöstern-valutor, men med finns också valutor som EUR, GBP och CGF, bland andra.

1. Kuwaitisk dinar (KWD)

Världens högst värderade valuta är kuwaitisk dinar – officiell valuta i Mellansösternnationen med en landyta som Värmland, drygt 6 miljoner invånare – och hem för omkring 10% av världens totala oljetillgångar. Kuwait ligger mellan Irak och Saudiarabien och har haft KWD som offiell valuta sedan 1960-talet, då först peggad mot GBP. Kursen för KWD/USD uppgår i skrivande stund till hela 3,23. I svenska kronor måste du betala drygt 35 SEK för 1 KWD.

2. Bahrainsk dinar (BHD)

Likt Kuwait är Bahrain också en oljerik nation som gör stora förmögenheter på export av olja och naturgas. Ö-nationen ligger utanför Qatar och Saudiarabiens respektive kust och är precis som listettan en liten nation rent geografiskt, men desto större på det ekonomiska planet. BHD introducerades också på 1960-talet och är peggad mot USD till en kurs av 2,65. Kursen för BHD/SEK är 29,05.

Testa valutahandel hos en prisbelönt mäklare med konkurrenskraftiga spreads – öppna konto hos Skilling.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prisbelönt mäklare med fokus på kvalitet, innovation och högsta möjliga kundvärde. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


3. Omansk rial (OMR)

Oman ligger längre söderut i Mellanösternregionen och gränsar till Förenade Arabemiraten och Jemen. Landet är framstående inom olja- och gasexport, varifrån valutans främsta styrka kommer, men har på senare år också vuxit till en allt mer populär turistdestination. Precis som BHD är den omanska rialen knuten till den amerikanska dollarn, med en fast växelkurs på 2,60 för OMR/USD. Valutan har funnits sedan 70-talet. OMR/SEK handlas för 28,45.

4. Jordansk dinar (JOD)

Fjärde dyraste valutan i världen är även den hemmahörande i Mellanöstern. Jordanien är till skillnad från Kuwait, Bahrain och Oman ett land som saknar kust och som även har mindre resurser av olja och gas, men är ett populärt turistmål med sevärdheter som bland annat Petra – ett av världens sju underverk. Valutan introducerades första gången på 1950-talet och är peggad mot dollar till en kurs av 1,41 USD för 1 JOD. För JOD/SEK är kursen 15,44.

5. Brittiskt pund (GBP)

För femte dyraste valutan förflyttar vi oss till Europa och det brittiska pundet. En av världens äldsta valutor med anor hela vägen bak till 1400-talet, och officiell valuta i världens sjätte största och en av de mest inflytelserika ekonomierna. Det brittiska pundet har, likt vår egen svenska krona, en fri växelkurs som styrs helt av tillgång och efterfrågan. I skrivande stund är kursen för GBP/USD 1,22 och för GBP/SEK 13,32.

6. Gibraltar pund (GIP)

Sjätteplatsen är egentligen en delad femteplats då GIP är peggad mot GBP, med en kurs på 1,22 mot USD även den. Valutan har funnits sedan 1920-talet och används i det lilla landområde i södra Spanien som kallas just Gibraltar och som är brittiskt territorium.

7. Caymansk dollar (KYD)

Även Cayman-öarna är brittiskt territorium, beläget i Karibiska havet – ett icke-självstyrande sådant och känt som ett av värdens främsta skatteparadis varför mycket utländskt kapital strömmar in. Området har caymansk dollar som officiell valuta – peggad mot USD med en kurs på 1,20 KYD för 1 USD. 1 KYD kostar 13,18 SEK.

8. Schweizisk franc (CHF)

På plats nummer åtta hittar vi den schweiziska francen – en valuta med en historia av tunga guldreserver och på grund av det också ett anseende som så kallad safe haven-tillgång. CHF är officiell valuta i både Schweiz och grannlandet Lichtenstein, och har fri växelkurs. I skrivande stund handals CHF/USD för 1,11 och CHF/SEK för 12,14.

Läs mer om CHF och se livekurser.

9. Euro (EUR)

1 euro handlas just nu för 1,05 USD, vilket är en viss försvagning sett över de senaste 5 åren men likväl tillräckligt starkt för att den europeiska unionsvalutan ska kvala in som en av världens dyraste valutor i relation till just USD.
Valutan används nu i 20 av 27 unionsländer och firade i fjol 20 år på marknaden efter lanseringen år 2002. Växelkursen är fri. För EUR/SEK ligger kursen just nu på 11,54 – en viss försvagning mot rekordnivån på drygt 12 kronor tidigare i höstas men fortfarande mycket högt.

Läs mer om EUR och se livekurser.

10. Amerikansk dollar (USD)

Tionde platsen tillfaller dollarn själv, vilken givetvis motsvarar 1 USD i sitt egna värde. USD/SEK kostar 10,96. Alla andra fiatvalutor i världen, som inte är med på den här listan, har ett värde som understiger 1 USD per enhet. USD är förutom den tionde dyraste valutan också den mest handlade och den största reservvalutan, likväl som den valuta många råvaror prissätts i. USD myntades på 1700-talet och är officiell valuta i USA såväl som flera andra länder i bland annat Latinamerika, Karibien och Afrika.

Läs mer om USD och se livekurser.

Upptäck våra valutasidor med livekurser och intressanta fakta

Framgångsrik valutahandel förutsätter bra koll på de valutor du vill handla och hur marknaden fungerar rent allmänt. Under fliken Valutor hittar du grundläggande information om valutahandel, hur fiatvalutor fungerar samt länkar till sidor om populära valutor för trading, med intressanta fakta, information om påverkande faktorer samt livekurser mot andra valutor. Där kan du läsa mer om många av de valutor som är med på ovan lista över världens dyraste valutor, samt få tips och råd om sådant som är bra att tänka på vid trading med respektive valuta.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.